Pamiętacie mój delikatny krem z dyni z pikantnymi grzankami? Sezon na dynię trwa więc dziś kolejna dyniowa zupa, tym razem w wersji orientalnej, dużo ostrzejszej. To propozycja dla lubiących wyraziste, pożywne i zdrowe dania, które nie wymagają długiego stania przy garach. Myślę, że ten krem szczególnie zasmakuje facetom:)
Ja na co dzień preferuję proste smaki i potrawy więc muszę przyznać, że nie wierzyłam, że taka mieszanka składników i przypraw może mi zasmakować. Jednak z czystym sumieniem polecam wam ten krem, bo jest bardzo smaczny!
Za przepis dziękuję Kondziowi, który powoli zapełnia na moim blogu swój "Kondzik kulinarny".
Składniki (na 2 i 1/2 l)
Zupa
Zupa
1 litr bulionu warzywnego
1 i 1/2 kg dyni
1 i 1/2 kg dyni
4 ząbki czosnku
200 ml mleka kokosowego
200 ml mleka kokosowego
200 ml śmietanki kremówki 36 proc.
50 g serka topionego ementalera
50 g serka topionego ementalera
garść pestek dyni
garść ziaren słonecznika
przyprawy: curry, kurkuma, kminek, kolendra, pieprz cayenne, gałka muszkatołowa, sól morska, pieprz biały
Do podania
pieczywo
masło
Do podania
pieczywo
masło
Zupa. Zagotuj bulion. Dynię obierz ze skóry, wykrój miękki miąższ, nie będzie ci potrzebny. Twardy miąższ pokrój w kostkę i razem z czosnkiem wrzuć na gotujący się bulion. Dolej mleko kokosowe i wszystko gotuj na wolnym ogniu kilkanaście minut aż dynia będzie miękka.
Po tym czasie zupę zblenduj, dodaj śmietankę i serek topiony, wymieszaj do roztopienia serka.
Zupę dopraw szczyptą pieprzu cayenne i gałki oraz po około połowie łyżeczki każdej z pozostałych przypraw.
Pestki dyni i ziarna słonecznika upraż na suchej patelni i wrzuć do zupy.
Podanie. Gorącą zupę podawaj z pieczywem posmarowanym masłem
Smacznego!
Pestki dyni i ziarna słonecznika upraż na suchej patelni i wrzuć do zupy.
Podanie. Gorącą zupę podawaj z pieczywem posmarowanym masłem
Smacznego!
Interesująca, cudownie gęsta... Jestem pewna, że bym się w niej zakochała :)
OdpowiedzUsuń