środa, 6 listopada 2013

Orientalny krem z dyni

Pamiętacie mój delikatny krem z dyni z pikantnymi grzankami? Sezon na dynię trwa więc dziś kolejna dyniowa zupa, tym razem w wersji orientalnej, dużo ostrzejszej. To propozycja dla lubiących wyraziste, pożywne i zdrowe dania, które nie wymagają długiego stania przy garach. Myślę, że ten krem szczególnie zasmakuje facetom:)
Ja na co dzień preferuję proste smaki i potrawy więc muszę przyznać, że nie wierzyłam, że taka mieszanka składników i przypraw może mi zasmakować. Jednak z czystym sumieniem polecam wam ten krem, bo jest bardzo smaczny!
Za przepis dziękuję Kondziowi, który powoli zapełnia na moim blogu swój "Kondzik kulinarny".


Składniki (na 2 i 1/2 l)

Zupa
1 litr bulionu warzywnego
1 i 1/2  kg dyni
4 ząbki czosnku
200 ml mleka kokosowego
200 ml śmietanki kremówki 36 proc.
50 g serka topionego ementalera
garść pestek dyni
garść ziaren słonecznika
przyprawy: curry, kurkuma, kminek, kolendra, pieprz cayenne, gałka muszkatołowa, sól morska, pieprz biały

Do podania
pieczywo
masło

Zupa. Zagotuj bulion. Dynię obierz ze skóry, wykrój miękki miąższ, nie będzie ci potrzebny. Twardy miąższ pokrój w kostkę i razem z czosnkiem wrzuć na gotujący się bulion. Dolej mleko kokosowe i wszystko gotuj na wolnym ogniu kilkanaście minut aż dynia będzie miękka.
Po tym czasie zupę zblenduj, dodaj śmietankę i serek topiony, wymieszaj do roztopienia serka. 
Zupę dopraw szczyptą pieprzu cayenne i gałki oraz po około połowie łyżeczki każdej z pozostałych przypraw.
Pestki dyni i ziarna słonecznika upraż na suchej patelni i wrzuć do zupy.

Podanie. Gorącą zupę podawaj z pieczywem posmarowanym masłem
Smacznego!




1 komentarz:

  1. Interesująca, cudownie gęsta... Jestem pewna, że bym się w niej zakochała :)

    OdpowiedzUsuń

Get In Touch