poniedziałek, 11 listopada 2013

Sernik na zimno z brzoskwiniami

Najlepszy sernik na zimno. Ma konsystencję delikatnej, leciutkiej pianki, która cudnie smakuje z ciasteczkowo-czekoladowym spodem. Sernik robi się błyskawicznie i chociaż pora roku sprzyja innego rodzaju ciastom, to do gorącej kawy lub czekolady będzie wyśmienity. 
Na pewno zrobię ten sernik na Boże Narodzenie, po świątecznych śniadaniach i obiadach taki lekki deser będzie bardzo wskazany:)

 

Składniki
/forma o średnicy 28 cm/

Spód
300 g ciastek owsianych z czekoladą (typu Digestive)
2 garści płatków migdałów
100 g roztopionego masła

Masa serowa
500 g twarogu z wiaderka
200 g cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
skórka otarta z 1 cytryny
1/2 szklanki wrzątku
30 g żelatyny
150 g jogurtu greckiego
300 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 proc.*

Galaretka z brzoskwiniami
2 galaretki brzoskwiniowe
450 ml wrzącej wody 
50 ml syropu z brzoskwiń 
1/2 puszki brzoskwiń w syropie

Spód. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Ciastka zblenduj lub potłucz wałkiem na "mokry piasek".Wymieszaj z pozostałymi składnikami, wyłóż na spód tortownicy i lekko dociskając wyrównaj. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa. Twaróg zmiksuj z cukrem pudrem, sokiem i skórką z cytryny. Śmietankę ubij na sztywno i odstaw. Żelatynę rozpuść we wrzątku, kiedy trochę ostygnie (wciąż ma być płynna) dodaj do niej łyżkę jogurtu greckiego i szybko wymieszaj (najlepiej trzepaczką). Następnie dodaj kolejną łyżkę i znowu wymieszaj, i tak do wyczerpania składników. 
Żelatynę z jogurtem wmieszaj do twarogu. Dodaj też ubitą kremówkę, dokładnie wymieszaj (trzepaczką).
Masę serową wylej na ciasteczkowy spód, wyrównaj, przykryj folią aluminiową i wstaw do lodówki żeby stężała.

Galaretka z brzoskwiniami. Galaretki rozpuść we wrzątku, dolej syrop, wymieszaj, odstaw do ostygnięcia. Brzoskwinie ułóż dowolnie na masie serowej i zalej tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!

*Kremówka powinna być rzadka. Na opakowaniu powinno być napisanie, że to śmietanka do ubijania. W sprzedaży są też śmietany 30 proc. tzw. do deserów, bardzo gęste, one się nie nadadzą. Bo chociaż w smaku sernik wyjdzie dobry, to będzie bardzo ciężki, aksamitny, nie zsiądzie się do końca. Wiem to z doświadczenia:)

 

2 komentarze:

  1. Sernik na zimno to mój ulubiony wypiek! Brzoskwinie to idealny dodatek :) Zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo leciutko i słonecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Get In Touch