wtorek, 12 listopada 2013

Urodzinowe babeczki "Lody waniliowe"

Te babeczki powstały na potrzeby konkursu "Kreatywne babki", w którym biorę udział. Podobają wam się?:) Mam nadzieję, że moja propozycja przypadnie wam do gustu na tyle, żeby na mnie zagłosować. Możecie to zrobić klikając w ten link:
i wciskając "lubię to". Konkurs i głosowanie trwają do 17 listopada do 23.59. Dziękuję za wszystkie głosy. Bardzo chciałabym wygrać warsztaty fotograficzne, które są jedną z nagród w tym konkursie.
I jeszcze słowo o babeczkach - są wyśmienite. Wilgotne, delikatnie waniliowe ciasto i pyszny krem z prawdziwą wanilią. Ale i tak najlepszą frajdą jest ozdabianie tego typu wypieków. Ja zrobiłam je w wersji urodzinowej. Jeśli się skusicie na te babeczki, to życzę miłej zabawy!


Składniki (na 6 babeczek)

Ciasto
65 g miękkiego masła
1/4 szklanki cukru
1 jajko 
1/3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Krem waniliowy
125 g mascarpone
125 ml śmietanki kremówki 30 proc.
2 łyżki cukru pudru
ziarenka z 1/2 laski wanilii

Dekoracja
wafelki do lodów
cukrowe posypki/ perełki/czekoladowe litery/żelki/groszki
urodzinowe świeczki

Ciasto. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzyj na jasną, puszystą masę. Dodaj cukier i ucieraj jeszcze kilka minut. Dodaj jako i zmiksuj do połączenia. 
Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia przesiej do masy. Dolej ekstrakt i mleko, wszystkie składniki wymieszaj tylko do połączenia składników.
Ciastem napełnij wafelki (jak na załączonym zdjęciu), ustaw je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. 
Babeczki wystudź.

Krem waniliowy. Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Mascarpone zmiksuj z kremówką na sztywny krem. Dodaj cukier i ziarenka wanilii, krótko zmiksuj. Krem wstaw do lodówki na 1/2 godziny. 
Po tym czasie krem przełóż do rękawa cukierniczego, wyciskaj na babeczki formując na każdej "lodową czapę". 

Dekoracja. Babeczki dowolnie udekoruj, wbij w nie urodzinowe świeczki i pysznie świętuj z jubilatem:)
Smacznego!




1 komentarz:

Get In Touch