Kocham zupy kremy. Są rozgrzewające, sycące, ale jednocześnie lekkie. Niechlubnie muszę przyznać, że uwielbiam je również za to, że warzyw na krem nie muszę kroić równiutko bo i tak wszystkie idą do blendera, żeby zmiksować je na gładką papę.
Na blogu były już przepisy na delikatny krem z dyni, czy z pomidorów wg Marty Grycan, a także na krem toskański. Wszystkie rewelacyjne, dopieszczone i koniecznie do wypróbowania. W tak doborowym towarzystwie nie mogło zabraknąć mojego popisowego kremu z cukinii. Podaję go z chrupiącymi prażonymi płatkami migdałów. To zdecydowanie moja bajka! Polecam!
Składniki (na około 3 litry)
Zupa
5- 6 cukinii (łącznie około 1,5 kg)
2 marchwie
1 pietruszka
1/4 małego selera
2 ziemniaki
2 cebule
5-6 ząbków czosnku
biała część pora
2 łyżki masła
2 litry wody
3 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
przyprawy: sól morska i świeżo mielony pieprz
Do podania
100 g płatków migdałów
Zupa. Do garnka z wrzącą wodą wrzuć liście laurowe i ziele angielskie oraz obrane i pokrojone w kostkę marchwie, pietruszkę, ziemniaki i selera. Wszystko gotuj na małym ogniu aż warzywa zmiękną.
Na patelni rozgrzej masło, zeszklij na nim cebulę pokrojoną w kostkę i pora pokrojonego w plastry. Dodaj czosnek drobno pokrojony i podsmaż jeszcze przez minutę. Teraz dodaj cukinie pokrojone w kostkę i smaż wszystko kilka minut, do zezłocenia cukinii.
Warzywa z patelni przełóż do garnka z bulionem (kilkoma łyżkami wody zalej gorącą patelnię, na której smażyły się warzywa, płyn zebrany z patelni dolej do garnka) i gotuj jeszcze kilka minut aż cukinia będzie miękka.
Z kremu wyjmij listki i ziela. Całość zblenduj, dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
Podanie. Płatki migdałów upraż na suchej patelni, podaj do kremu.
Smacznego!
Pyszny obiadek :)
OdpowiedzUsuńja również kocham zupy-krem moja ulubiona to zupa-krem z pora albo z pora i sera :) ale twoje zupy tez sa pyszne :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszna jest ta zupa wg Twojego przepisu, ale mam pytanie: cukinie dodajesz razem ze skórką? Ja obrałam i też była pyszna.
OdpowiedzUsuńTak, ze skórką. Nigdy nie obieram cukinii ze skórki.
UsuńBardzo się cieszę, że smakowała. Ja też ją uwielbiam, zawsze wychodzi, jest prosta, niezawodna! Dziękuję za odwiedziny:)