czwartek, 14 listopada 2013

Krem z cukinii z prażonymi migdałami

Kocham zupy kremy. Są rozgrzewające, sycące, ale jednocześnie lekkie. Niechlubnie muszę przyznać, że uwielbiam je również za to, że warzyw na krem nie muszę kroić równiutko bo i tak wszystkie idą do blendera, żeby zmiksować je na gładką papę. 
Na blogu były już przepisy na delikatny krem z dyni, czy z pomidorów wg Marty Grycan, a także na krem toskański. Wszystkie rewelacyjne, dopieszczone i koniecznie do wypróbowania. W tak doborowym towarzystwie nie mogło zabraknąć mojego popisowego kremu z cukinii. Podaję go z chrupiącymi prażonymi płatkami migdałów. To zdecydowanie moja bajka! Polecam!




 Składniki (na około 3 litry)

Zupa
5- 6 cukinii (łącznie około 1,5 kg)
2 marchwie
1 pietruszka
1/4 małego selera
2 ziemniaki
2 cebule
5-6 ząbków czosnku
biała część pora
2 łyżki masła
2 litry wody
3 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
przyprawy: sól morska i świeżo mielony pieprz

Do podania
100 g płatków migdałów

Zupa. Do garnka z wrzącą wodą wrzuć liście laurowe i ziele angielskie oraz obrane i pokrojone w kostkę marchwie, pietruszkę, ziemniaki i selera. Wszystko gotuj na małym ogniu aż warzywa zmiękną.
Na patelni rozgrzej masło, zeszklij na nim cebulę pokrojoną w kostkę i pora pokrojonego w plastry. Dodaj czosnek drobno pokrojony i podsmaż jeszcze przez minutę. Teraz dodaj cukinie pokrojone w kostkę i smaż wszystko kilka minut, do zezłocenia cukinii. 
Warzywa z patelni przełóż do garnka z bulionem (kilkoma łyżkami wody zalej gorącą patelnię, na której smażyły się warzywa, płyn zebrany z patelni dolej do garnka) i gotuj jeszcze kilka minut aż cukinia będzie miękka. 
Z kremu wyjmij listki i ziela. Całość zblenduj, dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.

Podanie. Płatki migdałów upraż na suchej patelni, podaj do kremu.
Smacznego!

 

4 komentarze:

  1. ja również kocham zupy-krem moja ulubiona to zupa-krem z pora albo z pora i sera :) ale twoje zupy tez sa pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszna jest ta zupa wg Twojego przepisu, ale mam pytanie: cukinie dodajesz razem ze skórką? Ja obrałam i też była pyszna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ze skórką. Nigdy nie obieram cukinii ze skórki.
      Bardzo się cieszę, że smakowała. Ja też ją uwielbiam, zawsze wychodzi, jest prosta, niezawodna! Dziękuję za odwiedziny:)

      Usuń

Get In Touch