poniedziałek, 23 grudnia 2013

Chleb z bakaliami

Oryginalny przepis na ten chleb pochodzi z jednej z moich ulubionych książek o wypiekach - "Klasa Mistrzów. Wypieki.". Według autorki, Anneki Manning, chleb zawiera jeszcze m.in. cynamon, goździki, suszone brzoskwinie i gruszki. I w takiej formie przypomina raczej sycące korzenne ciasto niż chleb. Zrobiłam go raz, ale jego smak nie odpowiadał mi do końca. 
Dlatego ograniczyłam bakalie do trzech rodzajów: orzechów, żurawiny i moreli. Poza solą nie dodawałam żadnych przypraw. Zmieniłam trochę proporcje i wyszedł mi najlepszy chleb, jaki można sobie wyobrazić. Nie jest trudny do zrobienia, nie wymaga użycia zakwasu bo to chleb na drożdżach. Robiłam go już wiele razy, przepis jest dokładnie opracowany, na pewno się uda! 
Ze względu na żurawinę, orzechy włoskie, skórkę pomarańczową czy mak, polecam zrobić go właśnie na Święta Bożego Narodzenia. Doskonale pasuje do mięs pieczonych. 


Składniki (na 1 duży bochenek o średnicy ponad 23 cm)

1/4 szklanki płynnego miodu
3/4 szklanki ciepłej wody
2 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (np. Lubella)
1 łyżeczka soli
1 jajko, roztrzepane
skórka otarta z 1 pomarańczy
1/2 szklanki grubo pokrojonych suszonych moreli
1 szklanka suszonej żurawiny
1 szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich
1 łyżka oleju
1 żółtko, roztrzepane z 2 łyżeczkami wody
1/4 szklanki maku

W misce robota kuchennego połącz miód, ciepłą wodę i drożdże. Odstaw na 5-6 minut do spienienia. 
Do miski przesiej obie mąki, dodaj sól, jajko i skórkę z pomarańczy. Wyrabiaj hakiem lub ręcznie 8 minut na elastyczne, kleiste ciasto. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około godzinę). 
Uderz ciasto pięścią by uszło z niego powietrze, pokrój je nożem na 5-6 części, dodaj bakalie. Ciasto wyrabiaj hakiem na niskich obrotach lub ręcznie przez 5-6 minut lub do chwili gdy ciasto wchłonie bakalie.
Wyjmij ciasto na oprószony mąką blat. uformuj z niego spłaszczoną kulę o średnicy około 20 cm. Natłuść lekko blachę do pieczenia, połóż na niej ciasto, następnie posmaruj je żółtkiem roztrzepanym z wodą i posyp makiem. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 2 godzinę - chleb zwiększy swoją objętość ale jej nie podwoi. Rozgrzej piekarnik o 180 stopni. Piecz około 45 min lub do momentu, kiedy dolna część ciasta po postukaniu wyda głuchy odgłos. Ostudź chleb na metalowej kratce. 
Chleb zachowuje świeżość przez 3 dni. Szczelnie owinięty można mrozić przez 6 tygodni.
Smacznego!




Inspiracja: Chleb z bakaliami, Anneka Manning, "Wypieki".

1 komentarz:

Get In Touch