Czekoladowy makaron
bez zagniatania, wałkowania i gotowania? To możliwe! Smak delikatnego
"tagliatelle" podbija sos z gorzkiej czekolady, a schłodzone
mascarpone dzięki dodatkowi miętowego alkoholu i limonki jednocześnie rozgrzewa
i orzeźwia. Całość przypomina w smaku... czekoladowe mojito :)
Ten deser (i ten łosoś) był moją propozycją w konkursie BlogerChef, w którym niedawno brałam udział. Czy smakował jury? Przekonacie się niedługo z konkursowej relacji, którą opublikuję na blogu. Zdradzę wam tylko, że wyszedł trochę inaczej, niż zakładałam... :)
Składniki
/3-4 porcje/
"Tagliatelle" czekoladowe
150 ml mleka
50 ml wody
3/4 szklanki mąki
2 łyżki kakao
1 ½ łyżki cukru waniliowego
szczypta soli
jajko
masło klarowane do smażenia
50 ml wody
3/4 szklanki mąki
2 łyżki kakao
1 ½ łyżki cukru waniliowego
szczypta soli
jajko
masło klarowane do smażenia
Mascarpone limonkowo-miętowe
300 g serka mascarpone
płaska łyżka cukru pudru
sok wyciśnięty z ½ limonki
skórka starta z limonki
2 łyżki wódki miętówki z limonką
300 g serka mascarpone
płaska łyżka cukru pudru
sok wyciśnięty z ½ limonki
skórka starta z limonki
2 łyżki wódki miętówki z limonką
Sos czekoladowy
70 ml śmietanki 30%
50 g gorzkiej czekolady
Dodatkowo
skórka starta z limonki
świeża mięta
folia do żywności Jan Niezbędny
"Tagliatelle" czekoladowe: Wszystkie składniki dokładnie
zmiksuj. Naczynie z ciastem przykryj folią do żywności Jan Niezbędny i wstaw do
lodówki na 10 minut. Na rozgrzanej patelni rozpuść odrobinę masła. Wylewaj po
chochli ciasta i smaż cienkie czekoladowe naleśniki, które układaj w stos. Stos przykryj folią do żywności Jan Niezbędny
i schłodź w lodówce. Przed podaniem naleśniki zwiń w rulony i pokrój w paski
szerokości ok. 1 cm.
Mascarpone limonkowo-miętowe: Wszystkie składniki delikatnie
wymieszaj, przykryj folią do żywności Jan Niezbędny, schłodź w lodówce do czasu
podania.
Sos czekoladowy: Sos przygotuj na chwilę przed podaniem,
żeby był gorący. Na małym ogniu podgrzewaj śmietankę z czekoladą do rozpuszczenia,
nie gotuj.
Wykończenie i podanie. Na talerzu ułóż "gniazdo" z czekoladowego "tagliatelle",
polej je gorącym sosem czekoladowym. Łyżkami uformuj ze schłodzonego mascarpone
łezki. Układaj je dowolnie obok "tagliatelle". Całość posyp skórką
startą z limonki i udekoruj świeżą miętą.
Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz