wtorek, 8 kwietnia 2014

Wiosenna sałatka z jajkiem i rzodkiewką

Wiosna, ach to ty! :) A wraz z tobą jajka, rzodkiewki, kiełki i szczypiorek.
Taka prosta wiosenna sałatka chodziła za mną już od dawna. Zrobiłam do niej równie prosty sos jogurtowy ze szczypiorkiem. Wyszło pycha! Skusisz się?


Składniki
/1 porcja/

garść rukoli i roszponki
1 jajo
1 rzodkiewka
2 łyżki kiełków rzodkiewki

Sos jogurtowy ze szczypiorkiem
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka majonezu
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól, pieprz

Sos jogurtowy ze szczypiorkiem. Wszystkie składniki wymieszaj, dopraw, odstaw na czas przygotowania sałatki. 

Rukolę i roszponkę umyj, osusz. Jajo ugotuj na twardo, obierz ze skorupki, pokrój na plastry. Umytą rzodkiewkę pokrój na plastry. 
Na talerzu ułóż sałaty, plastry jaja i rzodkiewki oraz kiełki. Przed podaniem polej sosem jogurtowym ze szczypiorkiem. Gotowe!

1 komentarz:

Get In Touch