poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Wielkanoc: Babka cytrynowa (najlepszy przepis)

Ten rewelacyjny przepis na babkę cytrynową znalazłam dawno temu w internecie. Potem okazało się, że to bardzo stary, sprawdzony przepis, który blogerzy często cytują z zeszytów swoich mam i babć. Niemal identyczny znalazłam również w "Małej paryskiej kuchni" Rachel Khoo.
Od lat piekę wielkanocną babkę właśnie z tego przepisu. I chociaż ciasta ucierane są kapryśne, to nigdy się nie zdarzyło, żeby się nie udała. Nie byłabym sobą gdybym nieznacznie nie dostosowała przepisu do swoich potrzeb. A mianowicie zwykłą mąkę pszenną zastąpiłam tortową i tobie też to polecam (jest lepsza do ciast ucieranych), dodałam więcej skórki oraz sok z cytryny, bo uwielbiam mocno cytrusowe ciasta. W oryginale soku się nie daje wcale, a skórki jest mniej.
Moja babka wychodzi wilgotna, ale nie jest zakalcowata, ani ciężka, bardzo ładnie wyrasta. Mama stwierdziła, że na jednym ze zdjęć babka wygląda jakby miała zakalec. Dlatego specjalnie dodałam to ostatnie zdjęcie przekrojonej babki, zrobione z bliska - nie, nie ma zakalca! :) 
Jeśli wolisz lżejszą, bardziej piaskową konsystencję, to nie dodawaj soku.  
Oczywiście tę babkę możesz zrobić w wersji pomarańczowej. Taka już pojawiła się na blogu. Zajrzyj tutaj, żeby dowiedzieć się więcej.



Składniki
/forma z kominem, średnica 23 cm/
 
200 g masła roślinnego
4 jajka
250 g cukru
250 g mąki pszennej tortowej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka starta z 1 i 1/2 cytryny
sok wyciśnięty z małej cytryny
masło roślinne do wysmarowania formy
Lukier
1 szklanka cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
 
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Masło rozpuść powoli na małym ogniu, odstaw do ostygnięcia. Białka oddziel od żółtek. Do żółtek dodaj cukier i miksuj przez kilka minut aż otrzymasz jasną masę. Do masy z żółtek dolej rozpuszczone masło i znowu zmiksuj. Następnie dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, skórkę i sok z cytryny. Wszystko ponownie zmiksuj. Masa może być gęsta.
Białka ubij na sztywną pianę, delikatnie wmieszaj do masy (nie musisz robić tego zbyt dokładnie). Ciasto wyłóż do formy dobrze wysmarowanej masłem roślinnym. Piecz przez ok. 40 min (lub do suchego patyczka) w 180 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika zostaw ciasto w formie aż ostygnie. Przestudzone ciasto posyp cukrem pudrem lub polej lukrem. 
Lukier. Puder utrzyj z sokiem żeby nie było grudek. Lukrem polej placek.  
 
 






Ciasto jest wilgotne, ale nie jest ciężkie ani zakalcowate.

1 komentarz:

Get In Touch