Składniki
/5-8 sztuk, w zależności od wielkości/
cebula
łyżka masła
5 jaj ugotowanych na twardo
bułka kajzerka
szklanka mleka
2 łyżki bułki tartej
pęczek szczypiorku
1/2 pęczka natki pietruszki
jajko
sól, pieprz
Dodatkowo
bułka tarta
olej do smażenia
Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i zeszklij na maśle. Jaja na twardo obierz ze skorupek i pokrój w kosteczkę. Kajzerkę namocz w mleku, mocno odciśnij. Szczypiorek i natkę drobno posiekaj.
Do miski włóż cebulę, jaja na twardo, bułkę tartą, szczypior i natkę oraz świeże jajo, wszystko dokładnie wyrób, dopraw solą i pieprzem.
Z masy uformuj kotleciki, obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju po ok. 2 minuty z każdej strony.
Kotlety możesz podać z roszponką i kiełkami rzodkiewki oraz sosem jogurtowym ze szczypiorkiem. (wymieszaj 3 łyżki jogurtu naturalnego z łyżeczką majonezu i 2 łyżkami posiekanego szczypioru, dopraw solą i pieprzem) Gotowe!:)
piękne! właśnie zrobiłam na jutro, dzięki wielkie za przepis :)
OdpowiedzUsuń