piątek, 4 kwietnia 2014

Kotlety jajeczne


Składniki
/5-8 sztuk, w zależności od wielkości/

cebula
łyżka masła
5 jaj ugotowanych na twardo
bułka kajzerka
szklanka mleka
2 łyżki bułki tartej
pęczek szczypiorku
1/2 pęczka natki pietruszki
jajko
sól, pieprz

Dodatkowo
bułka tarta
olej do smażenia

Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i zeszklij na maśle. Jaja na twardo obierz ze skorupek i pokrój w kosteczkę. Kajzerkę namocz w mleku, mocno odciśnij. Szczypiorek i natkę drobno posiekaj.
Do miski włóż cebulę, jaja na twardo, bułkę tartą, szczypior i natkę oraz świeże jajo, wszystko dokładnie wyrób, dopraw solą i pieprzem.
Z masy uformuj kotleciki, obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju po ok. 2 minuty z każdej strony. 
Kotlety możesz podać z roszponką i kiełkami rzodkiewki oraz sosem jogurtowym ze szczypiorkiem. (wymieszaj 3 łyżki jogurtu naturalnego z łyżeczką majonezu i 2 łyżkami posiekanego szczypioru, dopraw solą i pieprzem)  Gotowe!:)


1 komentarz:

  1. piękne! właśnie zrobiłam na jutro, dzięki wielkie za przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Get In Touch