wtorek, 13 sierpnia 2013

Pikantne placuszki z salami i pomidorami koktajlowymi

Smażone placuszki mięsno-warzywne. Doskonałe na błyskawiczne i sycące śniadanie. Tym razem w roli głównej pomidory koktajlowe i salami. Dobrze doprawione suszonymi ziołami i przyprawą chili. Placki są lekkie, puszyste i miękkie. Dzięki przyprawom nie czuć w nich sody. Są naprawdę pyszne.
Ich przygotowanie trwa kilka minut-wymieszaj składniki w misce i smaż:)


Składniki (na 8 sztuk)

100 g mąki pszennej
130 g jogurtu greckiego
2 jajka
1/2 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki chili
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki oregano
2 małe ząbki czosnku
6 plastrów salami
3-4 pomidorki koktajlowe
3-4 łyżki oleju rzepakowego do smażenia

W misce wymieszaj mąkę, sodę, jogurt, jajka, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Salami pokrój w cienkie paski, połowę wmieszaj do ciasta, a połowę odłóż. 
Pomidory pokrój w plasterki.
Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj po łyżce ciasta i smaż. Po ok. minucie w każdy placuszek lekko wciśnij kilka plastrów pomidorków i kilka pasków salami. Kiedy na powierzchni ciasta ukażą się pęcherzyki powietrza, to przewróć je na druga stronę. Smaż jeszcze ok. 2 minuty na małym ogniu.
Podawaj ciepłe. Dobrze smakują z sosem czosnkowym lub pomidorowym.



1 komentarz:

  1. muszę sobie zrobić- kocham ostro!

    może masz ochotę na rozdanie kulinarne u mnie?:)

    OdpowiedzUsuń

Get In Touch