Od kilku lat o tej porze robię tę sałatkę. To bardzo dobry i sprawdzony przepis, jeden z tych co to przechodzą z rąk do rąk, od ciotki do ciotki, od znajomej do znajomej. Chyba nie ma dla niego lepszej rekomendacji.
Zimą ta sałatka będzie świetnie smakowała do ziemniaków i schabowego, albo frytek i ryby.
Aha, i wbrew pozorom nie ma przy niej zbyt wiele pracy. Za przepis, zresztą nie tylko ten jeden, dziękuję Pani Zosi!
Składniki
(4-5 litrów)
2 kg ogórków gruntowych
1 kalafior
1 kg papryki kolorowej
1 kg cebuli
1 kg małych pieczarek
Zalewa I
4 l wody
4 łyżki soli
Zalewa II
4 szklanki wody
3 szklanki cukru
2 szklanki octu
Dodatkowo
liść laurowy
ziele angielskie
czosnek
biała gorczyca
Kalafior podziel na różyczki, ugotuj do miękkości, ale nie rozgotuj go, lepiej żeby został lekko twardy niż rozgotowany.
Pieczarki oczyścić, większe pokrój na połówki lub ćwiartki, małe zostaw w całości, ugotuj do miękkości.
Ogórki pokrój w plasterki, paprykę w cienkie paski, cebulę w cienkie krążki.
Przygotuj zalewę I: wszystkie składniki podgrzej w garnku do rozpuszczenia się cukru.
Przygotuj zalewę I: wszystkie składniki podgrzej w garnku do rozpuszczenia się cukru.
Warzywa zalej ciepłą zalewą I i odstaw na 6 godzin.
Do czystych i wyparzonych słoików włóż po 2-3 ząbki czosnku w łupinach, 2-3 ziela angielskie, po 1 liściu laurowym i ćwierci łyżeczki gorczycy.
Sałatkę odsącz z zalewy I - zalewa nie będzie już potrzebna. Warzywa ułóż dosyć ciasno w przygotowanych słoikach.
Zagotuj składniki na zalewę II. Gotującą zalewą wypełniaj słoiki z sałatką, mocno zakręcić. Pasteryzuj 5-7 min o momentu zagotowania się wody, na małym ogniu.
Po wyjęciu z wrzątku słoiki odwróć do góry dnem i zostaw do ostygnięcia.
jeszcze nie robiłam sałatek do słoików :) fajny pomysł, muszę zrobić kilka takich słoików do spiżarni :-)
OdpowiedzUsuńPrzepis na saładke z żółtych pomidorów macie? :)
OdpowiedzUsuńNiestety nie macie:)
Usuń