Polskie lato. Wczoraj ciepło, dziś zimno. Taki jest ten deser. Cieplutkie morele oprószone rozgrzewającym cynamonowym pyłem, zapieczone pod chrupiącą, cytrynową kruszonką.
Dla podkreślenia różnorodności smaków i temperatur - podane z ulubionymi lodami. W moim wypadku klasycznie - ze śmietankowymi.
Pyszny deser do zrobienia w kilka minut. Skusicie się?
Składniki
1 kg moreli
2 łyżki cukru (lub więcej/mniej - w zależności jak słodkie są owoce)
cynamon
1/2 łyżeczki masła
Cytrnowa kruszonka
50 g mąki pszennej
50 g cukru
35 g miękkiego masła
skórka otarta z 1/2 małej cytryny
1/2 łyżczeczki domowego cukru waniliowego
Dodatkowo:
lody śmietankowe/waniliowe/orzechowe/karmelowe...
Cytrnowa kruszonka
50 g mąki pszennej
50 g cukru
35 g miękkiego masła
skórka otarta z 1/2 małej cytryny
1/2 łyżczeczki domowego cukru waniliowego
Dodatkowo:
lody śmietankowe/waniliowe/orzechowe/karmelowe...
Morele przekroić na połówki, wyjąć pestki. Owoce ułożyć w naczyniu żaroodpornym lekko posmarowanym masłem, posypać je cukrem, oprószyć szczyptą cynamonu, odstawić na czas przygotowania kruszonki - żeby puściły sok.
Kruszonka: aszystkie składniki włożyć do miseczki, wyrobić między palcami, żeby przybrały konsystencję kruszonki.
Kruszonką posypać morele. Zapiec do zezłocenia kruszonki,ok 30-40 min. Podawać gorące z ulubionymi lodami.
Kruszonką posypać morele. Zapiec do zezłocenia kruszonki,ok 30-40 min. Podawać gorące z ulubionymi lodami.
Przez te przyprawe na zdjęciu czuję jesien :)
OdpowiedzUsuńNie to było moim założeniem, ale rzeczywiście teraz spojrzałam na te zdjęcia inaczej:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam, takie proste i niesamowicie pyszne :)
OdpowiedzUsuń