sobota, 10 sierpnia 2013

Morele pod cytrynową kruszonką z lodami

Polskie lato. Wczoraj ciepło, dziś zimno. Taki jest ten deser. Cieplutkie morele oprószone rozgrzewającym cynamonowym pyłem, zapieczone pod chrupiącą, cytrynową kruszonką.
Dla podkreślenia różnorodności smaków i temperatur - podane z ulubionymi lodami. W moim wypadku klasycznie - ze śmietankowymi. 
Pyszny deser do zrobienia w kilka minut. Skusicie się?


Składniki

1 kg moreli
2 łyżki cukru (lub więcej/mniej - w zależności jak słodkie są owoce)
cynamon
1/2 łyżeczki masła

Cytrnowa kruszonka
50 g mąki pszennej
50 g cukru
35 g miękkiego masła
skórka otarta z 1/2 małej cytryny
1/2 łyżczeczki domowego cukru waniliowego

Dodatkowo:
lody śmietankowe/waniliowe/orzechowe/karmelowe...

Morele przekroić na połówki, wyjąć pestki. Owoce ułożyć w naczyniu żaroodpornym lekko posmarowanym masłem, posypać je cukrem, oprószyć szczyptą cynamonu, odstawić na czas przygotowania kruszonki - żeby puściły sok.

Kruszonka: aszystkie składniki włożyć do miseczki, wyrobić między palcami, żeby przybrały konsystencję kruszonki.

Kruszonką posypać morele. Zapiec do zezłocenia kruszonki,ok 30-40 min. Podawać gorące z ulubionymi lodami.

3 komentarze:

  1. Przez te przyprawe na zdjęciu czuję jesien :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie to było moim założeniem, ale rzeczywiście teraz spojrzałam na te zdjęcia inaczej:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam, takie proste i niesamowicie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Get In Touch