Świeże, chrupiące, cieplutkie pieczywo na co dzień? Szybko i bez większego wysiłku? Brzmi trochę jak w reklamie, ale to naprawdę możliwe:) A wszystko dzięki niezawodnemu pomysłowi na Artisan Bread!
Przepis jest bardzo prosty. Wieczór przed mieszasz
niedokładnie wszystkie składniki, zostawiasz ciasto do wyrośnięcia, po czym chowasz je na noc
do lodówki. Tyle! Rano możesz już robić pieczywo: chleb, bułki, pizzę, paluchy i co tam jeszcze lubisz :) I tak przez kolejne
14 dni bo tyle czasu surowe ciasto może stać w lodówce.
Ale, ale, muszę się do czegoś przyznać. Pierwszym razem, kiedy obiecałam rodzinie, że rano jemy śniadanie z domowymi bułeczkami, to zjedliśmy je, i owszem, ale dopiero około południa. Bo zapomniałam, że ciastu potrzeba trochę czasu, żeby wyrosło:) Dlatego uwzględnij to przygotowując swoje pierwsze bułeczki.
Ja wypracowałam patent: wstaję rano, szybciutko wyrabiam ciasto, zostawiam je do wyrośnięcia i...kładę się spać:) Później, kiedy bułki się już pieką, robię w międzyczasie śniadanie.
Ja wypracowałam patent: wstaję rano, szybciutko wyrabiam ciasto, zostawiam je do wyrośnięcia i...kładę się spać:) Później, kiedy bułki się już pieką, robię w międzyczasie śniadanie.
Artisan Bread to nie jest pieczywo na żytnim zakwasie, tylko na drożdżach i mące pszennej, ale uwierzcie, że jest p y s z n e! Staram się ograniczać mąkę pszenną bo jak wiadomo nie ma zbyt wielu cennych składników odżywczych i jest tucząca, ale od dziś nie wyobrażam sobie sobotniego śniadania bez gorących paluchów z tego przepisu.
Składniki
710 ml letniej wody
20 g świeżych drożdży
2 łyżki soli
1 kg mąki pszennej, np. typu 450 (zawartość białka w 100 g mąki musi wynosić minimum 10,2 g - sprawdzisz to w tabelce na opakowaniu)
20 g świeżych drożdży
2 łyżki soli
1 kg mąki pszennej, np. typu 450 (zawartość białka w 100 g mąki musi wynosić minimum 10,2 g - sprawdzisz to w tabelce na opakowaniu)
Drożdże rozrób w kilku łyżkach wody. Pozostałą wodę wlej do plastikowej dużej miski (o min. 5 litrowej
pojemności), dodaj nieprzesianą mąkę, sól i rozrobione drożdże, wymieszaj wszystko drewnianą łyżką tylko do połączenia składników. Naczynie przykryj folią zostawiając niewielki otwór, żeby miały ujście gazy tworzące się podczas rośnięcia ciasta. Zostaw na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Po tym czasie miskę z ciastem wstaw do lodówki na 12 godzin. Może w niej pozostać przez kolejne 14 dni.
W dniu pieczenia wyjmij ciasto z lodówki, oderwij kawałek (żeby uformować paluchy takie jak na moich zdjęciach, potrzebujesz kuli ciasta wielkości pięści). Miskę z pozostałym ciastem przykryj i włóż z powrotem do lodówki, do następnego użycia.
Dłonie oprósz mąką i przez minutę delikatnie wyrabiaj ciasto naciągając górną powierzchnię do dołu, powoli obracaj ciasto w dłoniach. Staraj się mocno nie ugniatać ciasta.
Uformuj pieczywo w dowolnym kształcie (paluchy możesz poskręcać, skórka będzie bardziej chrupiąca), ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia (bułki ok. 20 minut, bagietki ok. 30 minut, chleb ok. 40 minut).
Po tym czasie pieczywo natnij. Piecz w 225 stopniach C (bułki ok. 20 minut, paluchy - 30 minut, chleb - 40 minut, pizza - ok. 20 minut).
Polecam pieczenie z parą wodną (małe żaroodporne naczynie z wrzącą wodą wstaw do piekarnika na czas pieczenia, wyjmij kilka minut przed końcem).
Pieczywo wystudź na kratce.
W dniu pieczenia wyjmij ciasto z lodówki, oderwij kawałek (żeby uformować paluchy takie jak na moich zdjęciach, potrzebujesz kuli ciasta wielkości pięści). Miskę z pozostałym ciastem przykryj i włóż z powrotem do lodówki, do następnego użycia.
Dłonie oprósz mąką i przez minutę delikatnie wyrabiaj ciasto naciągając górną powierzchnię do dołu, powoli obracaj ciasto w dłoniach. Staraj się mocno nie ugniatać ciasta.
Uformuj pieczywo w dowolnym kształcie (paluchy możesz poskręcać, skórka będzie bardziej chrupiąca), ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia (bułki ok. 20 minut, bagietki ok. 30 minut, chleb ok. 40 minut).
Po tym czasie pieczywo natnij. Piecz w 225 stopniach C (bułki ok. 20 minut, paluchy - 30 minut, chleb - 40 minut, pizza - ok. 20 minut).
Polecam pieczenie z parą wodną (małe żaroodporne naczynie z wrzącą wodą wstaw do piekarnika na czas pieczenia, wyjmij kilka minut przed końcem).
Pieczywo wystudź na kratce.
A tu możecie obejrzeć, jak zrobić Artisan Bread:
Domowe pieczywo jest niezastąpione, przygotowując je z mąki pszennej czuję trochę usprawiedliwiona ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ania