W ostatnich latach to chyba jedno z najpopularniejszych ciast w Polsce. Absolutnie wspaniałe, lekko miodowe, z chrupiącymi orzechami i słodkim karmelem. Chyba nikogo nie muszę do niego przekonywać. Ale spróbuję was przekonać do tego przepisu - cóż...jest po prostu niezawodny!
Za przepis dziękuję Pani Zosi:)
Za przepis dziękuję Pani Zosi:)
Składniki
/duża prostokątna forma 20 cm x 36 cm/
Masa orzechowa
100 g margaryny
4 łyżki cukru
2 łyżki miodu
200 g posiekanych orzechów włoskich
600 g mąki
2 łyżeczki sody oczyszczonej
200 g margaryny
3/4 szklanki cukru
2 jajka
3/4 szklanki cukru
2 jajka
2 żółtka
3 łyżki mleka
2 łyżki miodu
1 opakowanie cukru waniliowego (użyłam 2 łyżeczek domowego cukru waniliowego)
Krem budyniowy
2 budynie śmietankowe (1 opakowanie = 40 g)
4 łyżki cukru
łyżka mąki pszennej
700 ml mleka
Krem kajmakowy
puszka mleka skondensowanego słodzonego lub puszka gotowej masy krówkowej (ok. 400 g)
Masa orzechowa. W rondelku rozpuść margarynę. Dodaj cukier i miód,
podgrzej do rozpuszczenia cukru. Następnie dodaj orzechy, dokładnie wymieszaj, gotuj przez chwilę i odstaw do ostygnięcia.
Ciasto. Mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną przesiej przez sito na stolnicę. Posiekaj z margaryną. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Podziel je na trzy części, rozwałkuj na prostokąty wielkości blach. Nie musisz przy tym podsypywać ciasta mąką ryzykując, że po upieczeniu będzie twarde. Po prostu z papieru do pieczenia wytnij kilka prostokątnych arkuszy, trochę większych niż dno blachy. Na jednym arkuszu rozłóż spłaszczoną 1/3 część ciasta, przykryj drugim arkuszem i rozwałkuj, ciasto nie będzie lepić się ani do wałka, ani do stolnicy. Następnie oderwij górny arkusz, nie będzie z tym problemu, a papier z rozwałkowanym blatem przełóż do blachy, nożem wyrównaj krawędzie, pozostałym ciastem wylep puste miejsca na dnie blachy. Tak samo przygotuj pozostałe blaty. Na jeden z nich wyłóż masę orzechową.
Puste blaty upiecz w 170 stopniach do zezłocenia - po około 10 minut. Blat z masą orzechową upiecz w 170 stopniach przez około 15 minut. Zimne blaty wyjmij z form (gorące mogą się połamać!)
Puste blaty upiecz w 170 stopniach do zezłocenia - po około 10 minut. Blat z masą orzechową upiecz w 170 stopniach przez około 15 minut. Zimne blaty wyjmij z form (gorące mogą się połamać!)
Krem budyniowy. 500 ml mleka zagotuj z cukrem. Pozostałe 200 ml mleka wymieszaj z budyniem i mąką, wlej na gotujące się mleko z cukrem. Mieszając, gotuj chwilę na małym ogniu do zgęstnienia.
Krem kajmakowy. Jeśli używasz mleka, to gotuj je na wolnym ogniu przez około 2 godziny. Puszka przez cały czas musi być pod wodą - w razie potrzeby dolewaj wody. Otwórz dopiero po ostygnięciu.
Jeśli używasz masy krówkowej - jest gotowa do przełożenia.
Jeśli używasz masy krówkowej - jest gotowa do przełożenia.
Snikers. Na pierwszym pustym blacie rozsmaruj krem kajmakowy. Przykryj drugim pustym blatem, lekko dociśnij. Na drugi blat wyłóż krem budyniowy. Przykryj blatem z masą orzechową - orzechami do góry. Ciasto jest najlepsze na drugi dzień, kiedy blaty nabiorą wilgoci z powietrza.
W szczelnym opakowaniu Snikers możesz przechowywać w lodówce nawet do 3-4 dni. Ciasto można mrozić.
Smacznego!
Uwielbiam muszę niedługo zrobić.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam serdecznie do mnie
Wygląda bardzo apetycznie:-)
OdpowiedzUsuńw mojej rodzinie snickers stał się tradycyjnym ciastem na Boże Narodzenie. Jest on domeną mojej siosty. Podejrzewam, że składniki i procedura, jest bardzo zbliżona. Nie znam tego przepisu, ale potwierdzam, że efekt jest wspaniały. Co więcej, powiem, że własnie go jadałam 2 godziny temu, bo przezornie zamroziałam śwąteczne prezenty na tzw. "zaś"
OdpowiedzUsuńZostał mi jeszcze kawałeczek na jutro. Potem pozstanie mi czekać aż do Wigili ...:)
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda