środa, 14 maja 2014

Tarta ze szparagami i szynką

Szparagi dopiero odkrywam, ale już mogę powiedzieć, że się w nich zakochałam. Dlatego po spaghetti ze szparagami, cukinią i łososiem przeszedł czas na szparagi zapiekane w tarcie z ciasta francuskiego. Jeśli kupicie gotowe ciasto, a domyślam się, że 99 proc z Was tak zrobi:) to jej przygotowanie będzie banalnie proste.
Oczekujcie kolejnych przepisów na dania za szparagami bo czuję, że dopiero się rozkręcam:)




Składniki
/forma 25cm x 20 cm/

arkusz ciasta francuskiego
rozmącone jajo
jajo
żółtko
100 ml śmietanki 30 proc
do smaku: świeżo mielony pieprz
10 zielonych szparagów
6 plastrów szynki parmeńskiej

Arkusz ciasta przytnij do wielkości blachy, z każdej strony zostawiając 3-4 cm więcej - to będą brzegi tarty.
Formę z papierem do pieczenia wyłóż ciastem, ponakłuwaj je widelcem, posmaruj rozmąconym jajem i podpiecz na złoto przez ok. 15 minut. 
Szparagi umyj, odłam zdrewniałe końce (same się łamią w odpowiednim miejscu) przekrój wzdłuż na połowy. Jajo wymieszaj z żółtkiem i śmietanką, dopraw do smaku pieprzem (soli nie trzeba, szynka jest słona). Na upieczonym spodzie ułóż szparagi oraz szynkę (ja zrobiłam takie róże:), ale oczywiście możesz szynkę porwać na kawałki i ułożyć je dowolnie na wierzchu), całość zalej masą jajeczno-śmietanową i upiecz na złoto-brązowo aż masa się zetnie (ok. 20 min).
Tartę możesz podać na ciepło i na zimno, jednak najlepiej smakuje na gorąco.


1 komentarz:

Get In Touch