poniedziałek, 22 września 2014

Cukinia faszerowana kaszą gryczaną i pieczarkami

Faszerowane warzywa. Według mnie to kwintesencja jesiennych obiadów. Coś idealnie pomiędzy lekkimi, letnimi sałatkami (na które już nie mam ochoty) a pożywnymi, zimowymi gulaszami (na które jeszcze nie mam ochoty). 

Jeśli za coś kocham jesień pod względem kulinarnym, to za te wszystkie cukinie, papryki i bakłażany, które nadziewam tym, co mam akurat w lodówce. Jakie to kreatywne! Jest ryż z wczorajszego obiadu? Nada się. Są pomidory i kilka pieczarek ze śniadania - też super. Ostatnio został mi kawałek piersi kurczaka a ponieważ nie mam maszynki do mielenia, to pokroiłam mięso w małą kosteczkę, dodałam ugotowaną kaszę jaglaną, kilka gałązek natki pietruszki, podsmażoną cebulkę i już faszerowałam paprykę! Pamiętajcie, że na wierzch można zetrzeć końcówki serów.

Pomysł na farsz do dzisiejszych cukinii siedział w mojej głowie od jakiegoś czasu. Często zostaje mi kasza gryczana z obiadu. A cebule, natkę i pieczarki mam zawsze pod ręką więc wybór kolejnych składników wydawał się oczywisty. Poza tym one rewelacyjnie do siebie pasują.
Cukinie podałam z pysznym sosem pomidorowym. Przygotowałam też porcję sosu czosnkowego bo go uwielbiamy.
Prosto, szybko, ekonomicznie. I bardzo smacznie. Częstujcie się!



Składniki
/na 5 porcji/

2 torebki kaszy gryczanej (2 x 100 g)
oliwa rozmarynowa (można zastąpić zwykłym olejem rzepakowym)
3 cebule
4 ząbki czosnku
400 g pieczarek
200 g sera feta
pęczek natki pietruszki
1/2 łyżeczki płatków chili
sól i świeżo mielony pieprz
5 cukinii

Sos pomidorowy
2 łyżki oleju rzepakowego
8 podłużnych pomidorów
2 ząbki czosnku
do smaku: cukier, sól, świeżo mielony pieprz, zioła prowansalskie

Kaszę gryczaną ugotuj al dente, wysyp z woreczków żeby przestygła
Na 3-4 łyżkach rozgrzanej oliwy zeszklij cebulę pokrojoną w drobną kostkę, następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i podsmaż przez minutę. Pieczarki pokrój w małą kostkę, dołóż na patelnię i krótko podsmaż (3-5 minut).
W dużej misce wymieszaj zawartość patelni z kaszą, pokruszonym serem feta (część sera możesz odłożyć - pokruszysz go na wierzch cukinii), drobno posiekaną natką. Wszystko dopraw płatkami chili, pieprzem i ostrożnie solą (feta jest słona)

Cukinie przekrój wzdłuż na połowy, łyżeczką usuń miękki miąższ, wnętrze oprósz solą. Cukinie napełnij (z górką) farszem.

Blachę do pieczenia lekko wysmaruj oliwą. W małych odstępach układaj cukinie, każdą polej po wierzchu cienką strużką oliwy. Piecz przez około 25 minut w 170 stopniach lub aż cukinia będzie al dente (chyba że wolisz zupełnie miękką). Jeśli wierzch zbyt szybko się rumieni, przykryj warzywa folią aluminiową i dopiecz.
W czasie gdy cukinie się pieką, przygotuj sos pomidorowy lub jeśli wolisz - sos czosnkowy. Ja zwykle robię obydwa. 

Sos pomidorowy. Na rozgrzanym oleju podsmaż przez kilka sekund czosnek przeciśnięty przez praskę, następnie dodaj pomidory pozbawione skórek (żeby łatwiej pozbyć się skórek - pomidory natnij na krzyż i włóż na chwilę do wrzątku) i gniazd nasiennych, duś je na wolnym ogniu aż się rozpadną. Jeśli lubisz zupełnie gładki sos, to pomidory możesz teraz zblendować. Sos dopraw według uznania. Podawaj ciepły lub zimny.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Get In Touch