Dobry chleb i dobre smarowidło to najlepszy pomysł na szybkie śniadanie. Latem mogliście spróbować mojej pasty z bobu z miętą i limonką, a wiosną pasty jajecznej z łososiem.
Dziś mam dla Was błyskawiczny przepis na smarowidełko złożone tylko z trzech składników. Koniecznie spróbujcie je ze świeżą kajerką posmarowaną masłem i plasterkiem jaja ugotowanego na twardo.
Dziś mam dla Was błyskawiczny przepis na smarowidełko złożone tylko z trzech składników. Koniecznie spróbujcie je ze świeżą kajerką posmarowaną masłem i plasterkiem jaja ugotowanego na twardo.
Składniki
/na ok. 700 ml pasty/
/na ok. 700 ml pasty/
1 brokuł
200 g sera feta
4 ząbki czosnku
Brokuł podziel na różyczki i ugotuj w osolonym wrzątku, ma być al dente. Brokuł odcedź na durszlaku, zahartuj pod strumieniem zimnej wody, zostaw na kilkanaście minut, żeby odciekł.
Brokuł zblenduj z serem feta i obranym czosnkiem na gładką pastę. Możesz ją doprawić solą i pieprzem, ja już nie doprawiam. Schłódź w lodówce przez pół godziny. Gotowe!
świetna pasta! mniam! :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie ją zajadam z jajkiem na twardo, i coraz bardziej się przekonuję że jest niesamowicie prosta i pyszna!
Usuńuwielbiam połączenie słonej fety z brokułem. super pomysł na smarowidło!
OdpowiedzUsuńJa też, w ogóle z fetą można fajnie kombinować w tego typu pastach. Dzięki za odwiedziny!
Usuńwitam! koniecznie muszę zrobić tą pastę, czy możesz napisać jakiej fety używasz?pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZwykłej fety kupowanej na kilogramy w markecie, ważne żeby była bez ziół i dodatków bo ostatnio i takie widziałam. Ale nada się również ser kanapkowy typu feta (np. Favita z Biedronki), ostatnio z takim robiłam i była mega smaczna!
UsuńMuszę wykorzystać ten przepis w mojej kuchni. Zwłaszcza, że ostatnio pokochałam pasty kanapkowe ;-) Pozdrawiam. Gosia
OdpowiedzUsuń