sobota, 20 września 2014

Pasta do chleba: z brokułu i fety

Dobry chleb i dobre smarowidło to najlepszy pomysł na szybkie śniadanie. Latem mogliście spróbować mojej pasty z bobu z miętą i limonką, a wiosną pasty jajecznej z łososiem.
Dziś mam dla Was błyskawiczny przepis na smarowidełko złożone tylko z trzech składników. Koniecznie spróbujcie je ze świeżą kajerką posmarowaną masłem i plasterkiem jaja ugotowanego na twardo. 


Składniki
/na ok. 700 ml pasty/

1 brokuł
200 g sera feta
4 ząbki czosnku

Brokuł podziel na różyczki i ugotuj w osolonym wrzątku, ma być al dente. Brokuł odcedź na durszlaku, zahartuj pod strumieniem zimnej wody, zostaw na kilkanaście minut, żeby odciekł. 

Brokuł zblenduj z serem feta i obranym czosnkiem na gładką pastę. Możesz ją doprawić solą i pieprzem, ja już nie doprawiam. Schłódź w lodówce przez pół godziny. Gotowe!




7 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Właśnie ją zajadam z jajkiem na twardo, i coraz bardziej się przekonuję że jest niesamowicie prosta i pyszna!

      Usuń
  2. uwielbiam połączenie słonej fety z brokułem. super pomysł na smarowidło!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też, w ogóle z fetą można fajnie kombinować w tego typu pastach. Dzięki za odwiedziny!

      Usuń
  3. witam! koniecznie muszę zrobić tą pastę, czy możesz napisać jakiej fety używasz?pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwykłej fety kupowanej na kilogramy w markecie, ważne żeby była bez ziół i dodatków bo ostatnio i takie widziałam. Ale nada się również ser kanapkowy typu feta (np. Favita z Biedronki), ostatnio z takim robiłam i była mega smaczna!

      Usuń
  4. Muszę wykorzystać ten przepis w mojej kuchni. Zwłaszcza, że ostatnio pokochałam pasty kanapkowe ;-) Pozdrawiam. Gosia

    OdpowiedzUsuń

Get In Touch