czwartek, 30 października 2014

Jesienna sałatka z grilla

Impossible is nothing. Mogliście już spróbować mojej makaronowej sałatki na ciepło, a dziś mam dla Was przepis na sałatkę prosto z... grilla. Taką jesienną, pożywną, pachnącą rozmarynem i czosnkiem, z lekko chrupiącymi sezonowymi warzywami i pysznym, soczystym kurczakiem.
Rewelacyjna zarówno na ciepło, jak i na zimno - zapakowana do pudełka i zabrana do pracy lub szkoły. 


Składniki
/2 porcje/
 
6 łyżek oleju rzepakowego 
3 ząbki czosnku
2 gałązki rozmarynu
czerwona papryka
żółta papryka
cukinia
bakłażan
20 małych pieczarek
sól i świeżo mielony pieprz
podwójna pierś z kurczaka
250 g sera feta
4 łyżki posiekanej natki pietruszki

Dressing
łyżka oleju rzepakowego
łyżka płynnego miodu
kilka kropli soku z cytryny

Przygotuj dwie małe miseczki. W pierwszej wymieszaj 4 łyżki oleju z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i gałązką rozmarynu. W drugiej - 2 łyżki oleju z gałązką rozmarynu. Obie marynaty wstaw do lodówki na czas przygotowania warzyw.

Cukinię i bakłażana pokrój w plastry grubości ok. 1 cm, a pieczarki przekrój na połowy. Obie papryki pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w spore kawałki (ok. 3 cm).
Do dużej miski włóż cukinię, bakłażana i pieczarki, posól, popieprz, zalej marynatą z oleju, czosnku i rozmarynu. 
Do drugiej miski włóż papryki, posól je, popieprz, zalej olejem z rozmarynem, wymieszaj, Warzywa zostaw na 10-15 minut, żeby przeszły smakiem marynat.

Pierś pokrój w plastry, natrzyj solą i pieprzem.

Na mocno rozgrzanej patelni grillowej układaj partiami warzywa, ugrilluj je z obu stron na rumiano, powinny zostać al dente. Pamiętaj, że najszybciej grillują się cukinia, bakłażan i pieczarki (wystarczą 3-4 minuty), a najdłużej papryki dlatego je powinieneś grillować jako pierwsze. Gotowe warzywa osącz na ręczniku papierowym. 

Na patelnię, na której grillowały się warzywa, włóż mięso, usmaż z obu stron na rumiano, ciepłe dodaj do warzyw. Sałatkę wymieszaj z pokruszonym serem feta i natką pietruszki. 
Podawaj polaną dressingiem.

Dressing. Wszystkie składniki wymieszaj w zamkniętym słoiczku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Get In Touch