Do zrobienia gazpacho wg przepisu Hanny Lis zbierałam się długo chociaż pracy przy nim naprawdę niewiele. Czekałam na dobre, malinowe, słodkie pomidory i kiedy udało mi się takie dostać od razu zabrałam się za chłodnik. Zachęcający opis pani Lis tylko podkręcał oczekiwania moich kubków smakowych. Niby zupa na zimno, ale gorąca od ostrej papryki, mocno czosnkowa, słodka od pomidorów i arbuza, wyrazista od świeżo zmielonego pieprzu, podana z łagodnym awokado. Omnomnom, zapowiadała się prawdziwa bomba kontrastowych smaków. Wow, to miało być coś dla mnie!
Ale cóż... to gazpacho to niestety największe smakowe rozczarowanie tego sezonu. Okropne, dziwnie słodkie, ni arbuzowe, ni cebulowe, ni paprykowe, takie smakowe dziwadło. Nie pomogły przyprawy i dodatki, nie pomogły zgrillowane bagietki, zjadłam jedną porcję a resztę trzeba było wyrzucić, bo nie smakowało nikomu z rodziny.
Tego chłodniku nie można było zepsuć bo jego przygotowanie polega głównie na zblendowaniu wszystkich składników. Być może nie potrafiłam go doprawć bo nie miałam prawdziwie hiszpańskiego punktu odniesienia. Słowem - to nie moja bajka.
Ale może komuś z Was to gazpacho posmakuje, koniecznie dajcie znać, jeśli je zrobicie lub jeśli macie własne wypróbowane przepisy na hiszpańskie chłodniki.
Składniki
/ok. 3 litry zupy/
/ok. 3 litry zupy/
600 g pomidórów malinowych
1/2 kg arbuza (waga bez skórki )
średnia czerwona papryka
średnia zielona papryka
cebula czerwona
2 lub więcej ząbki czosnku
sok z 1 limonki
papryczka chilli
5-6 łyżek oliwy extravergine
awokado
płatki migdałów
świeża kolendra
sól, pieprz do smaku
średnia czerwona papryka
średnia zielona papryka
cebula czerwona
2 lub więcej ząbki czosnku
sok z 1 limonki
papryczka chilli
5-6 łyżek oliwy extravergine
awokado
płatki migdałów
świeża kolendra
sól, pieprz do smaku
Z arbuza wydłub pestki, miąższ pokrój w kostkę i zblenduj z sokiem wyciśniętym z limonki.
Pomidory krótko sparz we wrzącej wodzie, zdejmij z nich skórkę. Chili, cebulę i papryki pokrój w kostkę, zblenduj z pomidorami, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i oliwą.
Przecier z arbuza połącz z warzywnym, wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Chłodnik wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
Gazpacho podawaj z plasterkami awokado, posypane płatkami migdałów, ze świeżą kolendrą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz