Nad morzem coraz trudniej zjeść pyszne, lekkie i chrupiące gofry. Rozumiem masówkę, brak czasu, kolejki i sezonowość polskiego Wybrzeża. Ale co ma być tam smaczne, jeśli nie ryby, lody i gofry właśnie?!
Kilka lat temu jadłam pyszne gofry w Krynicy Morskiej. Mała, brzydka, niepozorna budka i najwspanialsze gofry na świecie. Kocham takie miejsca. Gofry były robione na moich oczach, nie za jakimś parawanem, nie na zapleczu w 3 sekundy. Widziałam jak pani Gofrowa wlewa ciasto do gofrownicy uprzednio spryskanej olejem w spreju, jak gofry rosną, jak oprósza je pudrem. Jakkolwiek banalnie to zabrzmi - do dziś pamiętam ich smak, nigdy potem...
Gofry, które Wam dziś proponuję, są prawie tak samo dobre, jak te z krynickiej budki. Prawie, bo nie ma się co oszukiwać - dobry sprzęt to podstawa, a moja gofrownica nie jest jakaś rewelacyjna. Ale mimo to gofry pięknie rosną, są chrupiące i leciutkie, co mam nadzieję widać na zdjęciach:)
Gofry z bitą śmietaną do klasyk, wiadomo. Ja tym razem podałam je inaczej, tak jak te truskawki, czyli z kwaśną śmietaną, którą dosłodziłam cukrem pudrem i domowym cukrem waniliowym. Sama nie wiem, które lepsze:) Skusicie się?
Składniki (8-10 sztuk)
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/3 szklanki oleju rzepakowego
2 jajka
Ponadto
kwaśna śmietana 18 proc.
cukier puder
owoce
świeża melisa lub mięta
Oddziel białka od żółtek.Wszystkie składniki, oprócz białek, zmiksuj na gładką masę. Białka ubij na sztywną pianę, delikatnie wmieszaj do ciasta.
Smaż gofry do zezłocenia, gotowe układaj na kratce - żeby odparowały, będą chrupiące. Ciepłe gofry podawaj z kwaśną śmietaną wymieszaną do smaku z cukrem pudrem i cukrem waniliowym (na szklankę śmietany daję łyżkę pudru i łyżeczkę cukru waniliowego) oraz z owocami i melisą.
Gofry po jakimś czasie robią się miękkie. Odzyskają świeżość i chrupkość jeśli włożysz je na minutę - dwie minuty do gorącej gofrownicy.
Też pamiętam smak nadmorskich gofrów... Sama nie robię, bo nie mam sprzętu, ale jak tak się napatrzę na Twoje, to nie wykluczone, że jutro polecę i se kupię i zrobię, bo nabrałam na nie ochoty, że aż ... :)
OdpowiedzUsuńMoja gofrownica nie jest super profesjonalnym sprzetem, nie była też szczególnie droga ale gofry wychodzą z niej wspaniałe (firma Elesko). Dobry sprzet jest ważny ale równie ważny jest porządny przepis- taki jak ten.
UsuńOczywiście nadmorskie gofry są z bitą śmietaną, ale spróbuj z kwaśną, dosłodzoną cukrami, wspaniale smakują, jak z najlepszym sosem waniliowym.
Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny:)
pięknie się prezentują a gofry uwielbiam, ale z taką śmietaną nie jadłam i może warto spróbować :)
OdpowiedzUsuńSą naprawdę pyszne, spróbuj koniecznie, fajna odmiana:)
UsuńTylko polecam domowy cukier waniliowy, on nadaje niepowtarzalny aromat i smak.
piękne się prezentują, pycha :)
OdpowiedzUsuńcudne, ale bym zjadła :) moja gofrownica ma słabą moc i nigdy takie fajne nie wychodzą :(
OdpowiedzUsuńSpróbuj zrobic z tego przepisu. Pamiętaj o dwóch zasadach - białka trzeba wmieszać bardzo delikatnie i niezbyt dokładnie, dzięki temu gofry będą puszyste. A po drugie - mocno rozgrzana gofrownica. Nawet słabej jakości gofrownica ulega tym gofrom:) Wiem co mówię bo mam jakąś za 60 zł elesko.
Usuń