Wędzony boczek z cebulką, ogórkiem i musztardą zapieczony w maślanym a jednocześnie chrupiącym cieście francuskim, podany na gorąco lub zimno to idelana imprezowa przekąska albo lekka (hmm:)) kolacja. Dodatek chili fantastycznie rozgrzewa i naprawdę dobrze tu pasuje. Prosty przepis na pyszne bułeczki, które przygotowuje się w kilka minut. Potem tylko do piekarnika na pieczenie i już:) Polecam, zwlaszcza kiedy macie ochotę na coś dobrego a nie chce Wam się długo stać przy kuchni:)
Składniki
1 płat ciasta francuskiego
3 korniszony
1 cebula
1/2 papryczki chili
3 łyżki musztardy
6 cienkich plastrów wędzonego boczku
Korniszony, cebulę i chili pokroić w drobniutką kosteczkę, wymieszać z musztardą. Tak przygotowaną "masą" posmarować płat ciasta francuskiego. Na wierzch ułożyć plastry boczku (zdj. 1). Ciasto delikatnie zwinąć wzdłuż dłuższego boku - jak roladę. Kroić plastry o grubości 1-2 cm. Układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (zdj. 2). Piec do zezłocenia (mi zajęło to prawie godz!). Wyjadać gorące z blachy:)))
Smacznego!
![]() |
| zdj. 1 |
![]() |
| zdj. 2 |




Ha ha! Ja robię takie na słodko z makiem! :)
OdpowiedzUsuńtez muszą być pycha:)
Usuń