Dziś w roli głównej młode ziemniaki, ale trochę inaczej bo nie z koperkiem, nie ze zsiadłym mlekiem, tylko upieczone, dobrze doprawione, podane z dipem na bazie jogurtu bałkańskiego i koziego serka, z chrupiącymi orzechami i startym ogórkiem.
Zasada jest prosta - jeśli mocno i różnorodnie doprawiamy ziemniaki, to niech dip będzie w smaku delikatny i kremowy. Jeśli natomiast ziemniaki pieczemy bez nadmiaru przypraw, to z dipem można zaszaleć, dodać do niego czosnek, świeże zioła, rzodkiewkę, szczypiorek.
Przyznam, że korciło mnie, żeby do mojego dipu dodać choć jeden ząbek czosnku, ale wiedziałam, że po pierwsze - na jednym by się nie skończyło:), a po drugie - zamierzonym efektem miał być kontrast smaków. I cóż, znowu się udało:)
Składniki
/na całą blachę ziemniaków/
5-6 sporych młodych ziemniaków (wybierajcie dłuższe)
przyprawy: tymianek, papryka ostra, majeranek, sól, pieprz, czosnek granulowany
5-6 łyżek oliwy
Dip
jogurt bałkański (opak. ok 340 g)
50 g serka koziego
garść drobno posiekanych orzechów włoskich
2 ogórki gruntowe obrane, starte na tarce o grubych oczkach
sól i pieprz do smaku
Ziemniaki myjemy bardzo dokładnie (ja używam do tego szorstkiej gąbki), kroimy na cienkie księżyce, układamy w naczyniu żaroodpornym albo na blasze wyłożonej przezroczystą folią do pieczenia skropioną lub wysmarowaną częścią oliwy, posypujemy przyprawami w dowolnej ilości, znowu skrapiamy oliwą. Pieczemy do miękkości. W zależności od piekarnika - od 30 min do 60 min.
Dip. Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy, naczynie z dipem przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na czas pieczenia ziemniaków, żeby dip naciągnął.
Gorące ziemniaki podajemy z dipem.
Smacznego!
Inspiracja: blog Zosi, makecookingeasier.pl
No to już wiem, co jutro jemy na obiad :-) MNIAM!
OdpowiedzUsuń