środa, 30 kwietnia 2014

Pełnoziarniste placuszki z serkiem i kiełkami

Przepyszne i zdrowe placuszki z przepisu Agaty Jędraszczak, autorki bloga Kuchnia Agaty oraz książki i programu kulinarnego "Dieta Agaty" (recenzja książki TUTAJ).
Uwielbiam takie gotowanie: mało składników, proste i błyskawiczne wykonanie, a efekt zaskakująco pyszny. Polecam, koniecznie zróbcie te puszyste placuszki na jutrzejsze majówkowe śniadanie i wcinajcie z chrupiącą rzodkiewką i ostrymi kiełkami - bez wyrzutów sumienia:) Samo zdrowie!



Składniki
/6 porcji/

2/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej typu graham
jajko
1/2 szklanki chudego mleka
łyżka oliwy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Dodatki
2 łyżki chudego twarożku grani
łyżka bryndzy
ulubione kiełki
kilka rzodkiewek
łyżka nasion dyni
świeżo mielony pieprz
oliwa do skropienia (opcjonalnie)

Białko ubij. Mąkę wymieszaj z żółtkiem i mlekiem, dodaj oliwę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Delikatnie połącz z ubitą pianą.
Placuszki smaż z obu stron na patelni teflonowej, w razie konieczności wlej odrobinę oliwy
Twarożek wymieszaj z bryndzą na gładką pastę. Na placuszki nakładaj serową pastę, kiełki, kawałki umytych rzodkiewek i nasiona dynia. Dopraw pieprzem, ewentualnie skrop odrobiną oliwy.

Sugestie. Przygotowując ciasto na placuszki najpierw wymieszałam mąkę z proszkiem i solą, żeby placuszki równo się smażyły, dalej postępowałam zgodnie z przepisem. Placuszki smażyłam na odrobinie oleju rzepakowego, po ok. minucie z każdej strony, na średnim ogniu.
Moim zdaniem 2 łyżki twarożku grani to zdecydowanie za mało. Użyłam całego opakowania serka wiejskiego. Do serka nie dodałam bryndzy, bo nie miałam. Użyłam kiełków rzodkiewki.

4 komentarze:

  1. Placuszki wyglądają nieziemsko, chętnie przygotuję podobne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wypróbowałam na dzisiejszy obiad, pyszne! Zjadłam je z dodatkiem naturalnego serka homogenizowanego, sałatką oraz wędzoną makrelą :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cieszę się, że Wam smakowały:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Boskie ! :) Zrobię na jutrzejsze śniadanko.

    OdpowiedzUsuń

Get In Touch