Przepyszne i zdrowe placuszki z przepisu Agaty Jędraszczak, autorki bloga Kuchnia Agaty oraz książki i programu kulinarnego "Dieta Agaty" (recenzja książki TUTAJ).
Uwielbiam takie gotowanie: mało składników, proste i błyskawiczne wykonanie, a efekt zaskakująco pyszny. Polecam, koniecznie zróbcie te puszyste placuszki na jutrzejsze majówkowe śniadanie i wcinajcie z chrupiącą rzodkiewką i ostrymi kiełkami - bez wyrzutów sumienia:) Samo zdrowie!
Uwielbiam takie gotowanie: mało składników, proste i błyskawiczne wykonanie, a efekt zaskakująco pyszny. Polecam, koniecznie zróbcie te puszyste placuszki na jutrzejsze majówkowe śniadanie i wcinajcie z chrupiącą rzodkiewką i ostrymi kiełkami - bez wyrzutów sumienia:) Samo zdrowie!
Składniki
/6 porcji/
2/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej typu graham
jajko
1/2 szklanki chudego mleka
łyżka oliwy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Dodatki
2 łyżki chudego twarożku grani
łyżka bryndzy
ulubione kiełki
kilka rzodkiewek
łyżka nasion dyni
świeżo mielony pieprz
oliwa do skropienia (opcjonalnie)
/6 porcji/
2/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej typu graham
jajko
1/2 szklanki chudego mleka
łyżka oliwy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Dodatki
2 łyżki chudego twarożku grani
łyżka bryndzy
ulubione kiełki
kilka rzodkiewek
łyżka nasion dyni
świeżo mielony pieprz
oliwa do skropienia (opcjonalnie)
Białko ubij. Mąkę wymieszaj z żółtkiem i mlekiem, dodaj oliwę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Delikatnie połącz z ubitą pianą.
Placuszki smaż z obu stron na patelni teflonowej, w razie konieczności wlej odrobinę oliwy
Twarożek wymieszaj z bryndzą na gładką pastę. Na placuszki nakładaj serową pastę, kiełki, kawałki umytych rzodkiewek i nasiona dynia. Dopraw pieprzem, ewentualnie skrop odrobiną oliwy.
Sugestie. Przygotowując ciasto na placuszki najpierw wymieszałam mąkę z proszkiem i solą, żeby placuszki równo się smażyły, dalej postępowałam zgodnie z przepisem. Placuszki smażyłam na odrobinie oleju rzepakowego, po ok. minucie z każdej strony, na średnim ogniu.
Moim zdaniem 2 łyżki twarożku grani to zdecydowanie za mało. Użyłam całego opakowania serka wiejskiego. Do serka nie dodałam bryndzy, bo nie miałam. Użyłam kiełków rzodkiewki.
Sugestie. Przygotowując ciasto na placuszki najpierw wymieszałam mąkę z proszkiem i solą, żeby placuszki równo się smażyły, dalej postępowałam zgodnie z przepisem. Placuszki smażyłam na odrobinie oleju rzepakowego, po ok. minucie z każdej strony, na średnim ogniu.
Moim zdaniem 2 łyżki twarożku grani to zdecydowanie za mało. Użyłam całego opakowania serka wiejskiego. Do serka nie dodałam bryndzy, bo nie miałam. Użyłam kiełków rzodkiewki.
Placuszki wyglądają nieziemsko, chętnie przygotuję podobne :)
OdpowiedzUsuńWypróbowałam na dzisiejszy obiad, pyszne! Zjadłam je z dodatkiem naturalnego serka homogenizowanego, sałatką oraz wędzoną makrelą :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Wam smakowały:)
OdpowiedzUsuńBoskie ! :) Zrobię na jutrzejsze śniadanko.
OdpowiedzUsuń