poniedziałek, 26 maja 2014

Botwinka z przepisu mojej Mamy

Moja ulubiona. Na bogato. Z żeberkiem wieprzowym, młodymi ziemniakami okraszonymi boczkiem i cebulką, oraz z jajkiem na twardo. Z ogromną ilością świeżego koperku.
Botwinka - królowa wiosennych zup. Przepis mojej Mamy. W Dniu Jej Święta, specjalnie dla Was:)



Składniki
/ok. 3 l zupy/

700 g żeberek wieprzowych
3 i 1/2 l wody
8 ziarenek ziela angielskiego
3 liście laurowe
2 pęczki botwinki z młodymi buraczkami
2 łyżki octu
łyżka mąki
3 łyżki śmietany 18 proc.
do smaku: sól, pieprz, cukier, ocet
1/2 pęczka koperku

Dodatkowo
jaja ugotowane na twardo
ugotowane młode ziemniaki
okrasa z boczku i cebulki

Żeberka umyj, pokrój w kawałki (np. po 2 kostki), zalej wodą, doprowadź do wrzenia. Do gotującej wody wrzuć ziele i listek, zmniejsz płomień i gotuj do czasu, aż żeberka będą miękkie. W międzyczasie zbieraj i wylewaj szumowiny, które powstają. Gotowe żeberka wyjmij z wywaru.
Botwinkę dokładnie umyj. Odetnij i wyrzuć górną część liści (ok. 10 cm), pozostałe liście pokrój w paski grubości ok. 1/2 cm. Buraczki cienko obierz i pokrój w słupki.
Do wywaru wrzuć botwinkę z buraczkami, wlej ocet, przykryj i gotuj na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. 
Mąkę wymieszaj ze śmietaną, żeby nie było grudek. Do masy dolej łyżkę wrzącego wywaru i znowu dokładnie wymieszaj, następnie dodaj jeszcze 2-3 łyżki wywaru - po każdej dokładnie mieszając. W ten sposób zahartujesz zaprawę. Gotową zaprawę wlej do zupy, po czym zdejmij zupę z ognia. 
Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem, jeśli trzeba, dodaj również trochę octu. 
Posiekanym drobno koperkiem posyp botwinkę po wierzchu.
Podawaj z młodymi ziemniakami okraszonymi boczkiem i cebulką, z jajami na twardo, z kawałkiem żeberek.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Get In Touch