piątek, 9 maja 2014

Spaghetti ze szparagami, cukinią i łososiem

Brat szykuje się na wieczór kawalerski do kolegi: wynajęty hotel, najlepsi kumple i dużo alkoholu. -Tylko nie wróć z dzieckiem! - mówię wczuwając się w rolę starszej siostry. -No wiesz! Za kogo ty mnie masz! Że niby mógłbym dziecko porwać!? 

:) Dziś mam dla Was coś przepysznego! Makaron, który wymyśliłam w tym tygodniu i od kilku dni robię go codziennie:) Przepis dopracowałam do perfekcji - wyjdzie Wam pyszne spaghetti ze śmietankowym, lekko czosnkowym sosem, delikatnie chrupiącymi szparagami, wspaniałym łososiem i efektownymi paskami cukinii, które wyglądają jak tagliatelle.
Wiosennej świeżości nadaje tu koperek i kilka kropel soku z cytryny. Nie, nie jest to danie niskokaloryczne, ale raz...dziennie można!:)





Składniki
/4 porcje/

350 g makaronu spaghetti
pęczek małych szparagów
płaska łyżeczka cukru
1/2 płaskiej łyżeczki soli
2 łyżki masła
2 malutkie cukinie (o łącznej wadze 300 g)
3 ząbki czosnku
200 g łososia wędzonego na zimno
350 ml śmietanki 30 proc
1/2 pęczka koperku
do smaku: sól, świeżo mielony pieprz
cytryna

Szparagi umyj, odłam zdrewniałe końce - same się łamią w odpowiednim miejscu (wyrzuć je, nie nadają się do jedzenia). Od szparagów odetnij główki, przekrój je wzdłuż na połowy. Pozostałe części szparagów pokrój w ukośne kawałki grubości ok 1 cm.
Wodę (ok. 1 l) na szparagi doprowadź do wrzenia, dodaj sól i cukier. Następnie wrzuć do niej kawałki szparagów. Do garnka z gotującymi się szparagami włóż durszlak z główkami szparagów, żeby się przygotowały na parze - to najdelikatniejsza część szparaga, wymaga krótszej obróbki cieplnej, żeby się nie rozgotowały. 
Szparagi gotuj przez kilka minut, aż będą al dente, odcedź na durszlaku. 
Cukinie pokrój w cieniutkie paski, najlepiej obieraczką do warzyw, następnie pokrój je wzdłuż na paski szerokości 1 cm. Na łyżce rozgrzanego masła podsmaż paski cukinii przez 2-3 minuty. 
Na łyżce masła podsmaż przez 2 minuty czosnek przeciśnięty przez praskę i łososia pokrojonego na kawałki, następnie zalej wszystko rzadką śmietanką i na średnim ogniu odparuj, żeby lekko zgęstniała (ok 6 minut).
Do sosu dodaj szparagi (kilka główek zostaw do dekoracji), cukinię (kilka pasków możesz zostawić do dekoracji) i drobno posiekany koperek. Wymieszaj i pogotuj jeszcze chwilę, żeby warzywa nagrzały się w sosie, dopraw do smaku. 
Makaron ugotuj w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu - najlepiej al dente.
Gorący makaron możesz wymieszać z sosem, tak jak robią to Włosi. Albo rozłożyć na porcje i polać sosem, tak jak robię to ja:) Całość ozdób główkami szparagów i paskami cukinii. Podawaj z kawałkiem cytryny - potrawa lekko skropiona sokiem z cytryny będzie lżejsza, bardziej orzeźwiająca.
Smacznego!:)




2 komentarze:

  1. Wspaniały blog, piękne zdjęcia i cudowne przepisy na dania w moim guście! :)
    Muszę wypróbować ten pomysł na spaghetti! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo się cieszę:) i dziękuję! Zapraszam do śledzenia, staram się dodawać takie proste przepisy.

    OdpowiedzUsuń

Get In Touch