środa, 4 czerwca 2014

Brownie ze świeżymi truskawkami

Truskawki i czekolada. Duet idealny. Dziś w postaci czekoladowego brownie podanego ze świeżymi owocami. Wilgotne, ciepłe, słodkie brownie i soczyste, lekkie truskawki. Wyobrażacie sobie jak to musi smakować? Jeśli nie możecie sobie wyobrazić, to zróbcie ten deser na dzisiejsze popołudnie:)
Przygotowanie i pieczenie tego ciasta zajmuje niewiele ponad 20 minut, nie wymaga użycia miksera, ani żadnych skomplikowanych technik. To najlepszy pomysł, kiedy macie ochotę na coś słodkiego zaraz, natychmiast, i tak jak ja, nie lubicie zapychać się słodkim byle czym. 
Będziecie zachwyceni!



Składniki
/tortownica o śr. 23 cm/

250 g gorzkiej czekolady
280 g masła
250 g drobnego cukru
75 g mąki
3 jaja
1/2 szklanki wody
75 g orzechów 

Do podania
truskawki 

Orzechy posiekaj. Czekoladę połam na małe kawałki. Masło pokrój w kostkę.
Wodę zagotuj w małym rondelku z cukrem, gdy ten się rozpuści, dodaj czekoladę, a następnie masło. Składniki wymieszaj i zdejmij garnek z ognia. 

W misce wymieszaj mąkę i jaja. Następnie pomału dodawaj syrop czekoladowy, wsyp orzechy i całość znów wymieszaj. 

Ciasto przełóż do foremki o dowolnym kształcie, wyłożonej papierem do pieczenia. 
Piecz 20 minut w temperaturze 180 st. C. Ciasto powinno być wilgotne w środku. Czekoladowe brownie uzyska prawidłową konsystencję dopiero po wystudzeniu, ale jeśli wolisz ciasta bardziej zwarte, potrzymaj je w piecu 5 minut dłużej. 

Sugestie. Zmniejszyłam ilość cukru do około 200 g. Nie dodawałam orzechów. Jeśli nie masz cukru drobnego, użyj zwykłego. Tortownicę wysmaruj lekko masłem, a dopiero potem wyłóż papierem - będzie lepiej się trzymał. Brownie podawaj chwilę po wyjęciu z blachy - moim zdaniem jest wtedy najlepsze.


Przepis: Czekoladowe brownie. Anna Starmach, "Pyszne 25".

2 komentarze:

Get In Touch