Wiadomo, że nic nie jest w stanie zastąpić dobrego, poczciwego schabowego. Ale kiedy klasyka się znudzi, trzeba ją nieco odświeżyć. Moja propozycja: nałóżcie na kotlet porcję podsmażonych pieczarek, przykryjcie plastrem sera i zostawcie na chwilę. Ser się rozpuści, a pieczarki z kotletem będą pysznie smakowały.
A Wy jakie macie pomysły na zwykłego schaboszczaka?:)
Składniki
/4 kotlety/
mała cebula
łyżka masła
200 g pieczarek
2 łyżki posiekanego kopru
sól, świeżo mielony pieprz
4 pojedyncze piersi kurczaka lub 4 kotlety schabowe
2 jajka
4 łyżki bułki tartej
olej rzepakowy do smażenia
4 plastry żółtego sera
/4 kotlety/
mała cebula
łyżka masła
200 g pieczarek
2 łyżki posiekanego kopru
sól, świeżo mielony pieprz
4 pojedyncze piersi kurczaka lub 4 kotlety schabowe
2 jajka
4 łyżki bułki tartej
olej rzepakowy do smażenia
4 plastry żółtego sera
Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i zeszklij na rozgrzanym maśle. Pieczarki pokrój w małą kostkę, dołóż do cebuli i podsmaż do miękkości. Do gotowego farszu dodaj koperek, wszystko dopraw solą i pieprzem. Przykryj i odstaw na czas przygotowania kotletów.
Piersi lub kotlety rozbij, posól i popieprz z obu stron, obtocz w rozbełtanych jajkach i w bułce tartej. Usmaż z obu stron na rozgrzanym oleju (5-6 łyżek oleju).
Na minutę przed końcem smażenia na kotletach rozłóż ciepły farsz pieczarkowy, następnie na każdym połóż plaster sera. Patelnię z kotletami przykryj dużą pokrywką (uważaj, żeby pokrywka nie dotykała sera, bo ser może się do niej przykleić), po chwili ser się roztopi i kotlety będą gotowe.
Podawaj gorące! Smacznego!:)
Sugestie. Kotlety możesz przygotować wcześniej, a przed podaniem ułożyć je na blasze do pieczenia, na każdy kotlet wyłożyć farsz i ser, po czym zapiec w piekarniku przez kilka minut.
Kotlety możesz "ozdobić" plastrami pieczarek podsmażonymi na odrobinie masła - jak na zdjęciach.
Kotlety możesz "ozdobić" plastrami pieczarek podsmażonymi na odrobinie masła - jak na zdjęciach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz