środa, 1 października 2014

Zawijasy z jabłkami i glazurą miodową

To zdecydowanie najlepsze bułeczki, jakie zrobiłam z gotowego ciasta francuskiego. Pachną cynamonem i migdałami. A najlepiej smakują na drugi dzień, do szklanki herbaty z cytryną, kiedy są już lekko twarde. Rewelacja, mówię Wam:)
Tylko pamiętajcie, żeby ciasto francuskie było dobrej jakości, czyli na maśle.


Składniki
/15 sztuk/

2 łyżki brązowego cukru
łyżeczka mielonego cynamonu
żółtko
łyżka mleka
2 arkusze po 375 g ciasta francuskiego
35 g roztopionego masła
2 duże jabłka (polecam antonówki)
2 garści płatków migdałowych

Glazura
2 łyżki płynnego miodu
łyżeczka ekstraktu waniliowego
łyżka cukru pudru 

Dużą blachę wyłóż pergaminem. 
Cynamon wymieszaj z cukrem. Łyżkę mieszanki odłóż. 
Żółtka ubij z mlekiem. 
Jeden arkusz ciasta posmaruj połową roztopionego masła i posyp połową cukru z cynamonem. Na to połóż drugi arkusz ciasta, posmaruj resztą masła i posyp resztą cukru. Teraz na cieście rozsyp jabłka pokrojone w małą kostkę wraz z płatkami migdałów (odłóż 2 łyżki płatków na później). Ciasto zwiń tworząc roladę. Brzeg ciasta posmaruj wodą. Następnie posmaruj roladę mieszaniną żółtek i mleka, zachowując nieco na później. 
Rolkę tnij w plastry grubości 3 cm i przenoś na blachę. Każdy plaster smaruj mieszaniną jajeczną i oprósz resztą cukru z cynamonem i kilkoma dodatkowymi płatkami migdałów. 
Piecz 40 min w temp. 200 st. C. W międzyczasie przygotuj glazurę.

Glazura: Miód podgrzej przez minutę z esencją waniliową. 

Upieczone zawijasy obficie smaruj ciepłą glazurą, wierzch posyp cukrem pudrem i wstaw z powrotem do piekarnika na 5-10 min, aż ciasta będą złote, błyszczące i nie będą się lepić. 
Podawaj ciepłe lub w temperaturze pokojowej.




Inspiracja - miesięcznik Moje Gotowanie, październik 2014.

2 komentarze:

  1. Zwariowałam jak zobaczyłam Twoje zdjęcia,to MUSI być pyszne!Zapisuję to cudo do natychmiastowego zrobienia.Pycha.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, dziękuję, jak miło, bardzo się staram, robię zdjęcia fatalnym sprzętem więc każdy pozytywny komentarz o fotografiach cieszy mnie podwójnie. Co do przepisu to mogę zapewnić, że te bułeczki są pyszne. Czekam na opinię i pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń

Get In Touch