piątek, 5 kwietnia 2013

Najlepszy dressing musztardowo-miodowy

Ten niepozorny dressing zasługuje na oddzielny post. Dodaję go do sałat z warzywami, do sałat z tuńczykiem, kurczakiem, salami (przepisy niedługo na blogu), do sałat bez dodatków. 
Dobry dressing potrafi nadać charakteru każdej potrawie. Według mnie dobry dressing powinien być słodko-słono-ostro-kwaśny. Dlatego zrobienie takiego to nie lada wyzwanie. Chociaż w praktyce jego przygotowanie zajmuje minutę. 
Nie pamiętam, gdzie znalazłam pomysł na takie połączenie składników (może u Nigelli? autora z góry przepraszam za niepodanie źródła i po cichu liczę na to, że nie wytoczy mi procesu o dressing, nazwijmy go "processingiem":), z którego wychodzi to cudo, ale wiem, że musiałam nieco zmodyfikować proporcje, żeby sos wyszedł taki jak lubię najbardziej - wyrazisty ale nieprzesadnie ostry czy słodki. Dressing ma być dodatkiem a nie składnikiem dominującym.
Ten jest pyszny, ale oczywiście jeśli wolisz słodszy, ostrzejszy, kwaśniejszy - modyfikuj według uznania. 
I najważniejsze - nie zrażaj się smakiem dressingu samego w sobie, próbuj go i smakuj z liściem sałaty, kawałkiem kurczaka albo ogórkiem - wtedy sprawdzisz, czy będzie dobrze komponował się z Twoim daniem.


Składniki (do 3-4 porcji sałat)

8 łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
2 łyżki musztardy Dijon
2 łyżki musztardy francuskiej
2 łyżki soku z cytryny lub białego octu winnego
2 i 1/2 łyżki miodu

Wszystkie składniki włóż do słoika, słoik zakręć, mocno wstrząśnij. Gotowe!
Sos przechowuj w lodówce, przed użyciem wstrząśnij bo może się rozwarstwiać.
Smacznego!

11 komentarzy:

  1. polecam. właśnie konsumowałem mieszankę sałat z powyższym dressingiem oraz udekorowaną wątróbką z żurawiną.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wow, brzmi genialnie, mogę przepis?
      cieszę się, że smakował, nieskromnie powiem, że jest rewelacyjny

      Usuń
    2. potwierdzam. przepis jest nieskomplikowany. mix sałat każdy się nada, chociaż najlepszy jest tutaj moim zdaniem z rukolą. kupujesz po prostu, np w supermarkecie - już gotowy, lub stosujesz swój ulubiony przepis. wątróbkę smażysz tak jak lubisz - w mące albo w bułce tartej. solisz, czekasz aż wystygnie na papierowym ręczniku, żeby nie ociekała tłuszczem no i po wymieszaniu sałat układasz kawałki wątróbki z, nałożoną na nie, niewielką ilością żurawiny (konfiturą), wg uznania. robię wszystko na oko, więc nie podaję ile czego dodać;) o, właśnie, bym zapomniał. przed polaniem mixu dressingiem mieszasz sałatę z ziarnami granatu. fajnie się komponują z wątróbką.

      Usuń
    3. w następnym tygodniu postaram sie zrobić tę wątróbkę na miksie sałat. I ten granat, musi być boska. Dziękuję za przepis. Wątróbka cielęca czy drobiowa?

      Usuń
    4. niestety prawie wcale nie widuję cielęcej, ale drobiowa jest bardzo smaczna, także z reguły właśnie ją kupuję. tym samym dzisiaj była drobiowa.

      Usuń
    5. a no i wątróbka pokrojona w kawałki tak na jednego, albo dwa chapy;)

      Usuń
  2. Dressing idealny z sałatką cezar. Dziękuje za przepis i polecam.

    OdpowiedzUsuń
  3. gnialny ! pyszny !

    OdpowiedzUsuń
  4. Próbowałem, rewelacja!
    Dzięki.

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Przyznam nieskromnie..., wiem:) do jakiej sałatki go dodałaś?
      Iza

      Usuń

Get In Touch