Ten niepozorny dressing zasługuje na oddzielny post. Dodaję go do sałat z warzywami, do sałat z tuńczykiem, kurczakiem, salami (przepisy niedługo na blogu), do sałat bez dodatków.
Dobry dressing potrafi nadać charakteru każdej potrawie. Według mnie dobry dressing powinien być słodko-słono-ostro-kwaśny. Dlatego zrobienie takiego to nie lada wyzwanie. Chociaż w praktyce jego przygotowanie zajmuje minutę.
Nie pamiętam, gdzie znalazłam pomysł na takie połączenie składników (może u Nigelli? autora z góry przepraszam za niepodanie źródła i po cichu liczę na to, że nie wytoczy mi procesu o dressing, nazwijmy go "processingiem":), z którego wychodzi to cudo, ale wiem, że musiałam nieco zmodyfikować proporcje, żeby sos wyszedł taki jak lubię najbardziej - wyrazisty ale nieprzesadnie ostry czy słodki. Dressing ma być dodatkiem a nie składnikiem dominującym.
Ten jest pyszny, ale oczywiście jeśli wolisz słodszy, ostrzejszy, kwaśniejszy - modyfikuj według uznania.
I najważniejsze - nie zrażaj się smakiem dressingu samego w sobie, próbuj go i smakuj z liściem sałaty, kawałkiem kurczaka albo ogórkiem - wtedy sprawdzisz, czy będzie dobrze komponował się z Twoim daniem.
Składniki (do 3-4 porcji sałat)
8 łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
2 łyżki musztardy Dijon
2 łyżki musztardy francuskiej
2 łyżki soku z cytryny lub białego octu winnego
2 i 1/2 łyżki miodu
Wszystkie składniki włóż do słoika, słoik zakręć, mocno wstrząśnij. Gotowe!
Sos przechowuj w lodówce, przed użyciem wstrząśnij bo może się rozwarstwiać.
Sos przechowuj w lodówce, przed użyciem wstrząśnij bo może się rozwarstwiać.
Smacznego!
polecam. właśnie konsumowałem mieszankę sałat z powyższym dressingiem oraz udekorowaną wątróbką z żurawiną.
OdpowiedzUsuńwow, brzmi genialnie, mogę przepis?
Usuńcieszę się, że smakował, nieskromnie powiem, że jest rewelacyjny
potwierdzam. przepis jest nieskomplikowany. mix sałat każdy się nada, chociaż najlepszy jest tutaj moim zdaniem z rukolą. kupujesz po prostu, np w supermarkecie - już gotowy, lub stosujesz swój ulubiony przepis. wątróbkę smażysz tak jak lubisz - w mące albo w bułce tartej. solisz, czekasz aż wystygnie na papierowym ręczniku, żeby nie ociekała tłuszczem no i po wymieszaniu sałat układasz kawałki wątróbki z, nałożoną na nie, niewielką ilością żurawiny (konfiturą), wg uznania. robię wszystko na oko, więc nie podaję ile czego dodać;) o, właśnie, bym zapomniał. przed polaniem mixu dressingiem mieszasz sałatę z ziarnami granatu. fajnie się komponują z wątróbką.
Usuńw następnym tygodniu postaram sie zrobić tę wątróbkę na miksie sałat. I ten granat, musi być boska. Dziękuję za przepis. Wątróbka cielęca czy drobiowa?
Usuńniestety prawie wcale nie widuję cielęcej, ale drobiowa jest bardzo smaczna, także z reguły właśnie ją kupuję. tym samym dzisiaj była drobiowa.
Usuńa no i wątróbka pokrojona w kawałki tak na jednego, albo dwa chapy;)
UsuńDressing idealny z sałatką cezar. Dziękuje za przepis i polecam.
OdpowiedzUsuńgnialny ! pyszny !
OdpowiedzUsuńPróbowałem, rewelacja!
OdpowiedzUsuńDzięki.
Dressing rewelacyjny!
OdpowiedzUsuńPrzyznam nieskromnie..., wiem:) do jakiej sałatki go dodałaś?
UsuńIza