niedziela, 7 kwietnia 2013

Wiosenna pasta jajeczna z łososiem

Wiosna, leniwy poranek i najlepsze na świecie śniadanie. Lekko. Delikatnie. Prosto. Kolorowo. Biało od twarogu, żółto od jaj i masła, zielono od szczypiorku. I chrupiąco od świeżego pieczywa. Uwielbiam takie chwile.
Nie byłabym sobą, gdybym delikatnej w smaku łososiowej paście nie nadała charakteru odrobiną startego chrzanu i kilkoma kroplami soku z cytryny. Poza tym nie blenduję pasty na gładką masę, lubię jak czuć składniki. Właśnie taka jest rewelacyjna. Polecam:)



Składniki (na 5-6 kanapek)

100 g łososia wędzonego na zimno
1/2 pęczka drobnego szczypiorku
1 jajo ugotowane na twardo
3 żółtka z jaj ugotowanych na twardo
1 łyżka majonezu
1 łyżka startego ostrego chrzanu - ze słoika
kilka kropli soku z cytryny
sól i pieprz do smaku

Łososia kroję w drobną kosteczkę, skrapiam kilkoma kroplami soku z cytryny i odstawiam na chwilę. Szczypiorek, jajko i żółtka kroję drobniutko. Wszystkie składniki i przyprawy dokładnie mieszam ze sobą i ucieram chwilę dużą łyżką, żeby się dobrze połączyły. Podaję z ulubionym pieczywem posmarowanym masłem śmietankowym.
Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Get In Touch