piątek, 19 kwietnia 2013

Omlet z kabanosami, pomidorkami i mozarellą

Genialnie proste połączenie. Najlepszy omlet jaki w życiu jadłam! Detronizuje nawet mój dotychczas ulubiony puszysty omlet z szynką, pieczarkami i papryką.
Omlet z kabanosami nie zawiera mąki, nie wymaga oddzielania żółtek, ani ubijania białek. Robi się go 7 min - razem ze smażeniem. Tym samym nie rośnie do chmur (chociaż przyznam, że raz urósł mi bardzo:). Ale wiecie co? Nie ma to znaczenia, moze właśnie dlatego jest przepyszny.
Kabanosy możecie zastapić frankfurterkami albo aromatyczną cienką kiełbaską... 
Pyszny początek dnia. Polecammm!


Składniki (na dużą patelnię o śr.( 25-30 cm)

4 jajka
2 łyżki startego parmezanu
sól i pieprz
3-4 pomidorki koktajlowe
3-4 kulki minimozarelli lub 1/2 kulki mozarelli (tej o wadze 125 g) 
1 kabanos lub frankfurterka
szczypta suszonej bazylii
kilka listków rukoli i bazylii do przybrania

Jajka rozmącamy, za pomocą trzepaczki mieszamy z parmezanem oraz solą i pieprzem do smaku (masa powinna być puszysta). Pomidorki i kulki sera dzielimy na połówki (jeśli mamy połowę dużej kulki to kroimy ją w plastry), kiełbasę/kabanosa kroimy w plasterki.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość masła, wylewamy masę jajeczną, teraz zmniejszamy płomień. Gdy omlet się lekko zetnie, na wierzchu  rozkładamy  pomidorki, ser i kabanosy/kiełbaski, posypujemy szczyptą suszonej bazylii, przykrywamy i podsmażamy aż jajka się całkiem zetną a mozarella ładnie się stopi. Na gorący omlet dajemy listki bazylii i rukoli. Podajemy gorące.
Smacznego!

Inspiracja - miesięcznik "Moje Gotowanie"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Get In Touch