poniedziałek, 20 maja 2013

Quiche szpinakowy z łososiem i fetą

Już pewnie zauważyliście, że uwielbiam szpinak. Szczególnie o tej porze roku. Często robię naleśniki ze szpinakowym farszem, dodaję go również do makaronu, mieliście też okazję spróbować muffinów szpinakowych z boczkiem i fetą
Dziś proponuję Wam kruchy quiche z młodym szpinakiem, wędzonym łososiem i fetą. Jak na prawdziwy quiche przystało, zalany jest masą śmietanowo-jajeczną, która po upieczenu staje się bardzo puszysta.
Quiche podawajcie np. z rukolą skropioną oliwą i sokiem z cytryny, albo z ulubionym miksem sałat.




 Składniki na ciasto (forma o śr. 20-22 cm)

90 g miękkiego masła
płaska łyżeczka cukru
płaska łyżeczka soli
180 g mąki pszennej
2 żółtka
2 łyżki lodowatej wody
masło do wysmarowania formy
białko do wysmarowania ciasta

W misce dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką masło z cukrem i solą, dodaj pozostałe składniki i dalej mieszaj do połączenia, pod koniec szybko zagnieć rękami. Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę. 
Po tym czasie ciasto połóż na arkusz papieru do pieczenia. Przykryj drugim arkuszem i rozwałkuj na okrąg o średnicy 25-30 cm. 
Formę wysmaruj masłem, jej dno wyłóż papierem do pieczenia. Rozwałkowane ciasto przełóż do formy, deliktanie dociśnij do brzegów. Jeśli tak jak ja używacsz tortownicy, to jej brzegi wylep tylko do 3/4 wysokości (zobacz zdjęcia). Ciasto posmaruj białkiem i wstaw z powrotem do lodówki na czas przygotowania nadzienia. 

Składniki na nadzienie

300 g młodego szpinaku
150 g łososia wędzonego na zimno
50 g sera feta
4 jajka
2 żółtka
300 ml śmietany 30 proc.
pieprz
sól
gałka muszkatołowa

W garnku zagotuj wodę. Liście szpinaku przepłucz pod bieżącą wodą na durszlaku, przełóż szpinak do wrzątku i blanszuj ok. 1 min. Przelej ponownie na durszlak i hartuj chwilę zimną wodą, mocno odciśnij. 
Jajka i żółtka rozkłóć, dodaj śmietanę, spore szczypty pieprzu i gałki, małą szczyptę soli (słone są już ciasto, feta i łosoś więc sól można pomiąć), masę dokładnie wymieszaj rózgą.
Ser pokrój w drobną kostkę.
Na ciasto wyłóż łososia, szpinak i fetę, zalej masą śmietanowo-jajeczną. Piecz w piekarniku ok. 40 min do zezłocenia ciasta i ścięcia masy. 
Smacznego!





2 komentarze:

  1. Wygląda MEGA apetycznie. Nigdy nie robiłam quiche'u , chyba czas spróbować :) a ja zapraszam do mnie na gofry nowojorskie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Potwierdzam, mega apetycznie, muszę wypróbować ;-)

    OdpowiedzUsuń

Get In Touch