Po gofrach na słodko, dziś zapraszam na gofry wytrawne. To moja wariacja na temat gofrów i muszę przyznać, że pysznie udana. Gofry z parmezanem i świeżą pietruszką, z drobniutko pokrojonym boczkiem, wzbogacone ostrym i aromatycznym czosnkiem. Ze szczyptą przyprawy chili-żeby jeszcze bardziej podkreślić ich wytrawny charakter. Podałam je z sosem czosnkowym, posypałam świeżą pietruszką - dobrego nigdy za wiele.
Doskonałe na chrupiącą kolację. Polecam, na pewno wyjdą wspaniałe.
Przepis na te gofry zgłosiłam do jednego z konkursów, chyba się spodobał bo wygrałam piękną miskę Qualy. Chcesz ją zobaczyć? Zapraszam na mój fanpejdż na FB:) Poza tym znajdziesz tam mnóstwo inspiracji, fajnych i ciekawych designów, nie tylko kulinarnych.
A już teraz - smacznego:)
Składniki (na 5-6 sztuk)
Ciasto
1 szklanka mąki
1 szklanka mąki
1 szklanka mleka 3,2%
1 jajko
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 szklanki oleju rzepakowego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki drobno startego parmezanu
50 g boczku wędzonego
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1/2 łyżeczki przyprawy chili
pieprz i sól do smaku
Sos czosnkowy
1/2 szklanki jogurtu greckiego
2 łyżeczki majonezu
2-3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
Boczek pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Białko oddzielić od żółtka. Żółtko i wszystkie pozostałe składniki na ciasto dokładnie zmiksować. Białko ubić na sztywną pianę, bardzo delikatnie i niezbyt dokładnie wmieszać do ciasta.
Gofrownicę rozgrzać, smażyć gofry do zezłocenia. Podawać gorące z sosem czosnkowym i świeżą posiekaną natką pietruszki.
Sos czosnkowy: wszystkie składniki zblendować lub dokładnie wymieszać, odstawić na chwilę żeby sos naciągnął.
Mmmm :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubie gofry w wersji wytrawnej (kiedys nawet robilam ziemniaczane), a sos na bazie jogurtu greckiego jest doskonaly! :)
Wyglądają bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuń