Nutella ze śliwek, dżem śliwkowo-czekoladowy, "czekośliwka" - w internecie znajdziecie mnóstwo podobnych przepisów na pyszny krem czekoladowy ze śliwek.
Przepis na "śliwkę w czekoladzie" dostałam od Mamy. Pamiętam, że według niego na 3 kg śliwek przypadało..prawie 2 kg cukru(!). Intuicja podpowiadała mi, że to za dużo, ale zrobiłam te powidła dokładnie według tego przepisu. Wyszły smaczne, ale baaardzo słodkie i niestety ich konsystencja nie przypominała czekoladowego kremu. Dlatego od razu zabrałam się modyfikacje - zdecydowanie zmniejszyłam ilość cukru i kakao na rzecz gorzkiej czekolady, dodałam ziarenka wanilii a na koniec zblendowałam powidła na gładki krem.
Gęsty, czekoladowy krem, którego słodycz równoważą orzeźwiająca owocowa nuta i dobrej jakości gorzkie kakao w duecie z czekoladą. Nie wiem, czy to najlepszy przepis w internecie, ale coś mi się wydaje, że zdecydowanie jeden z lepszych!
Gęsty, czekoladowy krem, którego słodycz równoważą orzeźwiająca owocowa nuta i dobrej jakości gorzkie kakao w duecie z czekoladą. Nie wiem, czy to najlepszy przepis w internecie, ale coś mi się wydaje, że zdecydowanie jeden z lepszych!
Składniki
/na ok. 2 litry powideł/
2 i 1/2 kg śliwek węgierek (dojrzałych, słodkich, najlepiej z lekko pomarszczoną skórką)
50 g gorzkiej czekolady
40 g gorzkiego kakao
ziarenka z 1 laski wanilii
150 g cukru (lub więcej - w zależności od tego, jak słodkie są śliwki)
Śliwki umyj, usuń pestki. Owoce włóż do dużego garnka z grubym dnem i smaż na wolnym ogniu przez ok. 2-3 godziny, aż się rozpadną a powidła zgęstnieją. Często mieszaj.
Powidła zdejmij z ognia, dodaj ziarenka wyskrobane z laski wanilii, kakao i czekoladę, wymieszaj do rozpuszczenia czekolady, wszystko dokładnie zblenduj na gładki krem. Teraz dodaj cukier i ponownie wymieszaj do rozpuszczenia cukru. Powidła wstaw z powrotem na ogień i smaż kilkanaście minut aż odpowiednio zgęstnieją - często mieszaj ponieważ po dodaniu cukru łatwo o przypalenie powideł.
Gotującą konfiturę przekładaj do czystych, suchych, wyparzonych słoików, mocno zakręć, postaw do góry dnem i odstaw do ostygnięcia. Nie wymaga pasteryzacji.
ziarenka z 1 laski wanilii
150 g cukru (lub więcej - w zależności od tego, jak słodkie są śliwki)
Śliwki umyj, usuń pestki. Owoce włóż do dużego garnka z grubym dnem i smaż na wolnym ogniu przez ok. 2-3 godziny, aż się rozpadną a powidła zgęstnieją. Często mieszaj.
Powidła zdejmij z ognia, dodaj ziarenka wyskrobane z laski wanilii, kakao i czekoladę, wymieszaj do rozpuszczenia czekolady, wszystko dokładnie zblenduj na gładki krem. Teraz dodaj cukier i ponownie wymieszaj do rozpuszczenia cukru. Powidła wstaw z powrotem na ogień i smaż kilkanaście minut aż odpowiednio zgęstnieją - często mieszaj ponieważ po dodaniu cukru łatwo o przypalenie powideł.
Gotującą konfiturę przekładaj do czystych, suchych, wyparzonych słoików, mocno zakręć, postaw do góry dnem i odstaw do ostygnięcia. Nie wymaga pasteryzacji.
Smacznego!
z croissantem ;) znalazłaś mój ideał!
OdpowiedzUsuń