poniedziałek, 16 września 2013

Miękkie ciasteczka z jabłkami - w rewanżu dla Kotlet.TV:)

Paulina z Kotlet.tv zrobiła moje ciasteczka cytrynowe (link do filmiku tutaj) więc ja w rewanżu zrobiłam ciasteczka z przepisu Pauliny:) 
Odrobinę zmodyfikowałam przepis przez dodanie większej ilości mąki bo ciasto za bardzo mi się kleiło, chłodziłam je też w lodówce przez kilkanaście minut bo w naszej kuchni jest tak ciepło, że nie byłam w stanie go rozwałkować. Mimo wszystko robienie tego ciasta to czysta przyjemność bo jest ono tak miękkie i delikatne w dotyku, że mogłabym je zagniatać codziennie:)
A ciastka? Smakują tak jak sobie je wyobrażałam. Domowe w najlepszym znaczeniu tego słowa-miękkie, pachnące drożdżami i cynamonem, lekko waniliowe, wspaniałe. Najlepsze oczywiście na ciepło, ze szklanką zimnego mleka lub gorącej herbaty. Zróbcie je jak najszybciej.
Przepis oryginalny tutaj.


Składniki (na 2 blachy ciasteczek)

Ciasto
20 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżka ciepłej wody
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
200 g miękkiego masła
1 jajko 
1/2 szklanki cukru pudru
4-5 łyżek śmietany 12 proc. lub jogurtu greckiego

Dodatkowo
cukier 
cynamon
3 jabłka
cukier puder

W kubeczku wymieszaj drożdże z łyżką cukru i łyżką ciepłej wody.
W misce wymieszaj mąką z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, jajkiem i rozczynem drożdżowym. Dodaj masło, śmietanę, zagnieć ciasto. Włóż je do lodówki na czas przygotowania jabłek.

Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne, pokrój w szesnastki.

Ciasto rozwałkuj na grubość 3-4 mm, podziel na kwadraty o boku ok. 10 cm, na każdym ułóż kawałek jabłka, posyp odrobiną cukru i cynamonu, nałóż na siebie dwa brzegi po skosie, lekko je przylep.
Ciasteczka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piecz ok. 15-20 min do zrumienienia. Gotowe ciasteczka posyp cukrem pudrem. 
Smacznego!





2 komentarze:

  1. :D nie wiem, jak to się stało, ale dzisiaj dokładniej przyjrzałam się :D cieszę się, że smakowały, uściski!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są super, dzięki za przepis i również pozdrawiam. Gratuluję wydania książki:)

      Usuń

Get In Touch