czwartek, 26 września 2013

Gulasz paprykowy z wołowiną na plackach ziemniaczanych

To zdecydowanie moje danie popisowe. I nie chodzi nawet o to, że jestem wicemistrzem wołowiny :) 
Po prostu ten gulasz w moim wykonaniu jest obłędnie smaczny. Na bok fałszywa skromność, na bok wszelkie "nie chwaląc się". A właśnie chwaląc się - robię najlepszy gulasz na świecie. 
Słodko-pikantny, gęsty i aksamitny, z miękką kleistą wołowiną, z dużą ilością papryki i cebuli. Podaję go na plackach ziemniaczanych. Doskonale smakuje z kwaśną śmietaną i ogórkami kwaszonymi. 
Polecam zwłaszcza na tę pogodę.
Pozdrowienia dla Jacka, któremu mój gulasz chyba szczególnie zasmakował!:)


Składniki (dla 3-4 osób)

Gulasz paprykowy z wołowiną
1 łyżka papryki słodkiej 
1/2 łyżeczki papryki ostrej
2 cebule
2 papryki czerwone
1/4 strąka papryczki chili
3-4 ząbki czosnku
500 g wołowiny z łopatki
2 łyżki mąki
1/2 l wody
2 liście laurowe
3-4 ziela angielskie
olej rzepakowy
sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Placki ziemniaczane
przygotuj wg tego przepisu

Do podania
kwaśna śmietana
szczypiorek/koperek
ogórki kwaszone
natka pietruszki

Na 3-4 łyżkach rozgrzanego oleju podsmaż sproszkowane papryki.
Dodaj cebulę pokrojoną w kostkę i podsmaż aż się zeszkli.
Dodaj papryki oczyszczone z gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę oraz drobniutko pokrojoną papryczkę chili. Smaż na wolnym ogniu aż warzywa trochę zmiękną.
Teraz dorzuć posiekany czosnek, podsmaż minutę aż poczujesz jego aromat. Następnie wszystkie warzywa z patelni przełóż do garnka z grubym dnem.
Wołowinę umyj, osusz, pokrój w paski lub kostkę, oprósz mąką i przełóż na rozgrzaną patelnię, na której smażyły się warzywa (być może trzeba będzie dolać 2-3 łyżki oleju). Podsmaż do czasu aż mięso straci surowy kolor i lekko się zrumieni. Mięso dołóż do warzyw.
Na rozgrzaną patelnię, na której smażyło się mięso, wlej kilka łyżek wody i delikatnie odskrob dno patelni. Tak powstały płyn dodaj do garnka - dzięki temu przeniesiesz cały smak, który został na patelni. 
Mięso i warzywa zalej 1/2 litra wody, wrzuć listek i ziele, zagotuj. Gotujący sos przykryj, zmniejsz ogień i duś aż mięso zmięknie, woda odparuje a sos zgęstnieje i stanie się aksamitny - około półtorej godziny. 
Gotowy sos dopraw do smaku solą i pieprzem.

Usmaż placki ziemniaczane według tego przepisu.

Kwaśną śmietanę wymieszaj z drobniutko posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem, podaj do gulaszu w osobnym naczyniu.
Gorący gulasz podawaj na plackach, przyozdobiony natką pietruszki.





1 komentarz:

  1. Tak to prawda, że mi smakowało bo było wyborne Iza ma talent do wołowiny :)
    Teraz będę próbował sam zrobić z przepisu :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Get In Touch