Szwajcarskie tradycyjne pierniczki z kawałkami migdałów i skórką pomarańczową. Słodziutkie od miodu i lukru, lekko kwaskowate od cytryny. Moje ulubione. Przepyszne.
Są dosyć miękkie, lekko ciągnące. Nie wymagają leżakowania przed pieczeniem, wycinania, a po upieczeniu nie twardnieją na kamień. Można je jeść od razu, ale upieczone na tydzień przed Świętami jeszcze zmiękną i będą smaczniejsze. Jestem pewna, że staną się i Waszymi ulubionymi pierniczkami.
Są dosyć miękkie, lekko ciągnące. Nie wymagają leżakowania przed pieczeniem, wycinania, a po upieczeniu nie twardnieją na kamień. Można je jeść od razu, ale upieczone na tydzień przed Świętami jeszcze zmiękną i będą smaczniejsze. Jestem pewna, że staną się i Waszymi ulubionymi pierniczkami.
A, i jeszcze jedna ich zaleta - robi się je błyskawicznie, piecze również. W 30 minut będą gotowe:)
Składniki
/duża prostokątna blacha wyłożona papierem do pieczenia/
Pierniki
500 g miodu gryczanego
100 g drobnego cukru
500 g mąki pszennej (najlepsza typu 650)
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżka cynamonu
1 łyżka sody
150 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
400 g migdałów bez skórki, pokrojonych w słupki *
soku z 1/2 cytryny
1 łyżka wódki
Lukier
3/4 szklanki cukru pudru
3 łyżki wody
/duża prostokątna blacha wyłożona papierem do pieczenia/
Pierniki
500 g miodu gryczanego
100 g drobnego cukru
500 g mąki pszennej (najlepsza typu 650)
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżka cynamonu
1 łyżka sody
150 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
400 g migdałów bez skórki, pokrojonych w słupki *
soku z 1/2 cytryny
1 łyżka wódki
Lukier
3/4 szklanki cukru pudru
3 łyżki wody
Pierniki. Miód i cukier podgrzej na patelni do rozpuszczenia cukru. Odstaw na czas przygotowania pozostałych składników.
Mąkę przesiej do dużej miski z przyprawą, cynamonem i sodą. Dolej sok z cytryny wymieszany z wódką. Dodaj skórkę i migdały.
Do miski wlej zawartość patelni, wszystko zmiksuj lub wymieszaj**. Ciasto przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj (pomóż sobie dłonią zwilżoną wodą). Piecz około 20 minut w 180 stopniach. W tym czasie przygotuj lukier.
Lukier. Składniki wymieszaj na gładką masę. Po wyjęciu z piekarnika piernik polukruj, pokrój w nieduże kwadraty. Przechowuj w szczelnie zamkniętej puszce. Smacznego!
*Użyłam gotowych migdałów w słupkach, kupiłam je na stoisku z bakaliami pod Halą Mirowską. Cena i smak są takie same co obranych migdałów.
**Masa jest bardzo gęsta, mój mikser nie dawał rady. Na szczęście nie trzeba jej długo miksować, wystarczy połączyć składniki drewnianą łyżką lub ręką. Piernik nie jest zbyt wymagającym ciastem, na pewno się uda.
Blog Moje Wypieki - Inspiracja
Boszszsz, jakie cudeńka. I tyyyyle migdałów, no pycha!
OdpowiedzUsuńMniam, pyszne musiały być :)
OdpowiedzUsuńinny niż wszystkie i z pewnością pyszny!
OdpowiedzUsuń