Pyszne i wbrew pozorom bardzo proste danie! Te kotlety są super alternatywą dla klasycznych schabowych. A sos z cydru i ze śmietanki wspaniale komponuje się z wieprzowiną. I te złote miękkie jabłuszka... bajka!
Przepis niezawodny bo pochodzi z mojej ulubionej książki o mięsach - "Mięsa. Klasa Mistrzów" Anneki Manning.
Rada: zastosujcie się do podanego czasu smażenia i duszenia a wszystko wyjdzie perfekcyjnie i przesmacznie. Jabłka po zalecanych 12 minutach są idealnie brązowe i miękkie, serio:) Ale sosu wychodzi za mało - zerknijcie do moich sugestii.
Rada: zastosujcie się do podanego czasu smażenia i duszenia a wszystko wyjdzie perfekcyjnie i przesmacznie. Jabłka po zalecanych 12 minutach są idealnie brązowe i miękkie, serio:) Ale sosu wychodzi za mało - zerknijcie do moich sugestii.
Życzę smacznego!
Składniki na 4 porcje
25 g masła
1 łyżka oleju roślinnego
2 jabłka obrane, wydrążone i pokrojone na 6 kawałków każde
3 łodygi selera naciowego, oczyszczone i pokrojone ukośnie na grube kawałki
3 łodygi selera naciowego, oczyszczone i pokrojone ukośnie na grube kawałki
4 kotlety wieprzowe, oczyszczone z nadmiaru tłuszczu, o temperaturze pokojowej
2/3 szklanki cydru
2 łyżki tłustej śmietany
1 łyżeczka koniaku
szczypiorek do przybrania
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C. Rozpuść masło razem z połową oleju na dużej, głębokiej, żaroodpornej patelni na średnim ogniu. Smaż jabłka przez 12 minut, często obracając, aż zbrązowieją z każdej strony i zmiękną. Przełóż je do miski. Wrzuć seler na patelnię i smaż 8 minut mieszając aż zmięknie. Dodaj go do jabłek.
Rozgrzej resztę oleju na patelni na umiarkowanie dużym ogniu. Przypraw wieprzowinę solą i pieprzem. Obsmażaj mięso partiami przez minutę z każdej strony, aż równomiernie zbrązowieje. Przełóż na talerz.
Wlej cydr na patelnię i doprowadź do wrzenia, usuwając osad z dna. Dodaj wieprzowinę razem z selerem i jabłkami i zamieszaj. Wstaw patelnię do piekarnika na 25 minut, żeby wieprzowina dobrze udusiła się w środku.
Nałóż mięso na talerz i przykryj lekko folią aluminiową, żeby nie ostygło. Podgrzej patelnię na umiarkowanie dużym ogniu i doprowadź sos do wrzenia. Gotuj 3 minuty aż zgęstnieje. Dokładnie wymieszaj ze śmietaną. Zdejmij patelnię z ognia i połącz sos z koniakiem.
Podawaj wieprzowinę polaną sosem i przybraną szczypiorkiem, razem z tłuczonymi ziemniakami.
Sugestie. Użyłam rzadkiej śmietanki 30 proc. Nie dodawałam koniaku, mimo to sos był pyszny.
Porcja sosu, która wychodzi z tego przepisu jest naprawdę nieduża, nie wystarczyła do polania wszystkich kotletów. Zalecam podwoić ilości cydru i śmietanki.
Nie mam patelni żaroodpornej więc usmażone mięso z jabłkami i selerem włożyłam do naczynia żaroodpornego, zalałam cydrem, a po uduszeniu znowu przełożyłam je na patelnię, na której wcześniej się smażyło. Patelni w międzyczasie oczywiście nie myjemy (!) - zostają na niej smaki i zapachy ze smażenia, które mają wpływ na ostateczny smak sosu.
Kotlety podałam z roszponką.
musi być pyszne!
OdpowiedzUsuń