Uwielbiam sałaty, na blogu możesz znaleźć ich już naprawdę sporo. Wiadomo, że najlepsze są wiosną i latem, ale jeśli miałabym na nie czekać pół roku, to nie dałabym rady. Dlatego zimą robię je niemal równie często, tylko staram się unikać niektórych warzyw (np. ogórków!), które teraz są nie tylko niesmaczne, lecz także nie mają żadnych wartości odżywczych.
Moja dzisiejsza propozycja z łososiem, jajkiem i oliwkami jest doskonała o każdej porze roku. Wiosną i latem dodajcie do niej świeży ogórek, albo pomidorki koktajlowe. Będzie jeszcze lepsza!
Przy okazji tej sałaty przypominam doskonały przepis na dressing miodowo-musztardowy. Używam go do niemal wszystkich sałat, jest rewelacyjny!
Składniki (na 1 porcję)
garść mieszanki ulubionych sałat (rukola, roszponka, endywia, rzymska, lodowa, radicchio)
kawałek czerwonej papryki
1/2 pomidora
1 jajko ugotowane na twardo
kilka zielonych oliwek
100 g łososia wędzonego na zimno
garść kiełków
1/4 porcji dressingu miodowo-musztardowego
Do podania
grillowane pieczywo
kawałek cytryny do skropienia łososia
Umytą, osuszoną sałatę ułóż na talerzu. Połóż na nią pozostałe dodatki dowolnie pokrojone, polej dressingiem. Podawaj z gorącym pieczywem i cytryną.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz