Keks inspirowany przepisem znalezionym w BBC Good Food Magazine (2009) zapowiadał się rewelacyjnie. Oryginalnie jest pieczony na oliwie. Ja lekko zmodyfikowałam przepis
i korzystając z okazji, że biorę udział w konkursie "Smakowita Pajda to kulinarna frajda" upiekłam keks na roztopionym smalczyku roślinnym z ziołami ogrodowymi. Chciałam sprawdzić, jak smalczyk poradzi sobie w pieczeniu. I muszę przyznać, że Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym, że w wypiekach wytrawnych z powodzeniem zastępuje masło lub oliwę, nadając potrawom lekko ziołowego posmaku.
Jestem ciekawa, czy wam będzie smakował?
Składniki
/na formę 13cm x 26cm/
100 ml roztopionego smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi
3 jajka
1 szklanka mleka
200 g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli morskiej
3-4 łyżki posiekanych świeżych ziół: oregano i tymianku
5-6 kawałków suszonych pomidorów w oleju
po kilka czarnych i zielonych oliwek
100 g sera feta
garść ziaren słonecznika
Jajka wbij do dużej miski, zmiksuj przez około minutę. Do jajek dolej wystudzony smalczyk i mleko, ponownie krótko zmiksuj.
Teraz dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, świeże zioła oraz sól. Wymieszaj szpatułką tylko do połączenia składników. Następnie wmieszaj do ciasta odsączone oliwki i odsączone, pokrojone grubo pomidory. Połowę ciasta przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia, rozłóż na nim część fety pokrojonej w kostkę, przykryj pozostałą częścią ciasta. Na wierzchu rozłóż pozostałą fetę, posyp ziarnami słonecznika. Piecz ok. 50 min (lub do suchego patyczka) w 180 stopniach. Studź na kratce.
Smacznego:)
Przepis
bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna
frajda!”, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku
roślinnego Smakowita Pajda.
ale pyszności!
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis i keks wygląda ładnie.
OdpowiedzUsuńA jak ze smakiem?
Majana, mnie średnio smakował. W sumie to nie wiem, dlaczego. Niby nie miał zakalca, był lekki, miał fajny ziołowy posmak i zapach. Chciałam poeksperymentować z tym smalcem, zobaczyć, jak się sprawdzi w pieczeniu. Zdał egzamin, ale połączenie oliwek, pomidorów i fety mi nie podeszło. Chociaż każdy z tych składników z osobna bardzo lubię. Ale znalazły się osoby, którym keks bardzo smakował:) Eksperymentuję dalej!
UsuńPychotka :)
OdpowiedzUsuń