Ziemniaki, wiejskie kabanosy i cebulka, wszystko podsmażone na aromatycznym, pachnącym smalczyku, czy takie połączenie może nie smakować? Halo, panowie, ja wiem, że to wasze smaki,
ale ja też
uwielbiam taką kuchnię i nie oddam tego placka! Szczególnie o tej porze roku, kiedy ochota na coś treściwego przychodzi częściej niż kiedykolwiek później. Dlatego ostatecznie mogę podzielić się z wami przepisem:)
Inspirację czerpałam z przepisu na oryginalny szwajcarski roesti. Doprawiłam go po swojemu, usmażyłam z kabanosami, na smalczyku, który dodał mu fajnego aromatu cebulki i jabłek. Wyszło pycha!
Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym, że świetnie nadaje się do przygotowania potraw wymagających długiego smażenia - jak np. ten placek - ponieważ nie pali się tak szybko tłuszcze zwierzęce.
Składniki
/na patelnię o śr. ok. 15 cm/
2 łyżki Smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem
300 g ugotowanych ziemniaków
1 średnia cebula
100 g kabanosów wieprzowych
1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
sól morska i świeżo mielony pieprz
Ziemniaki zetrzyj na tarce na dużych oczkach, wymieszaj z tymiankiem, dopraw do smaku solą i pieprzem. Cebulę pokrój w kostkę, kabanosy na plasterki.
Na patelni rozgrzej smalczyk, zeszklij na nim cebulę, dołóż kabanosa, wszystko podsmaż przez chwilę. Dołóż ziemniaki, wymieszaj dokładnie, łyżką uformuj placek. Smaż przez 2-3 minuty z każdej strony na wolnym ogniu.
Żeby przełożyć placek pomóż sobie talerzami - patelnię przykryj talerzem, szybko odwróć do góry dnem - placek znajdzie się na talerzu. Czynność powtórz z drugim talerzem, po czym nakryj placek patelnią i znowu odwróć - placek znajdzie się na patelni usmażoną stroną do góry.
Smacznego:)
Placek wygląda smacznie. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Ci za zgłoszenie.Pozdrowienia :)