Uwielbiam takie potrawy. Niby zwykła kaszanka zapieczona w jabłku, a wygląda efektownie i kolorowo, prawda? I co najważniejsze smakuje wyśmienicie. A wszystko dzięki
pasującym do niej dodatkom, takim jak wędzony boczek, słodkie jabłko, czerwona cebula i kwaszony ogórek, podsmażonym na pachnącym smalczyku z dodatkiem cebulki i jabłka właśnie.
Pieczone jabłka z kaszanką to kolejna potrawa, którą przygotowałam z nowym na rynku Smalczykiem roślinnym Smakowita Pajda. I choć nie jestem weganką, to jeśli mam możliwość zastąpienia składników pochodzenia zwierzęcego - ich roślinnymi odpowiednikami, to chętnie z tego korzystam. A już szczególnie, kiedy smak przygotowanych z nimi potraw nie ulega zmianie, a wręcz jest lepszy.
Smalczyk Smakowita Pajda zaskoczył mnie tym, że fajnie podkręca smak potraw
Myślę, że w tak podanej kaszance zasmakują nie tylko wielbiciele podrobów. Skusicie się?
Składniki
/2 porcje/
2-3 łyżki smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem
1 duża cebula czerwona + 4 plastry do dekoracji
100 g wędzonego boczku
2 słodkie jabłka
1 kwaszony ogórek
250 g kaszanki
przyprawy: świeżo mielony pieprz, majeranek
świeża natka pietruszki do dekoracji
Jabłka przekrój wzdłuż na pół, wydrąż gniazda nasienne, oraz większość miąższu. Miąższ pokrój w małą kostkę. Cebulę, boczek i ogórek pokrój w małą kostkę. Kaszankę wyjmij z osłony, pokrój.
Na 1 łyżce rozgrzanego smalczyku zrumień cebulę z boczkiem (odłóż do dekoracji łyżkę zrumienionego boczku). Dodaj miąższ z jabłek, ogórek i kaszankę, podsmaż aż kaszanka się rozpadnie. Dopraw pieprzem i majerankiem.
Wydrążone jabłka napełnij kaszanką, w każde włóż plaster czerwonej cebuli. Na dnie naczynia żaroodpornego połóż kilka kawałków smalczyku, ułóż jabłka i piecz kilkanaście minut w 180 stopniach, lub do czasu aż jabłka trochę zmiękną (ale nie rozpadną się, powinny być lekko chrupiące).
Przed podaniem jabłka udekoruj kawałkami rumianego boczku i natką pietruszki. Podawaj gorące. Smacznego!
Smakowicie przedstawione jabłka :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł.Mam w planie zrobienie domowej białej kaszanki, więc wypróbuję przepis.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam