Próbowaliście kiedyś zrobić samodzielnie twaróg z wiejskiego mleka? Taki prawdziwy, śmietankowy i delikatny? Kto zna smak domowego twarogu, ten wie, że warto na niego poczekać 3 dni. Bo mniej więcej tyle czasu wymaga domowa produkcja białego sera. Z czego realny czas robienia przy nim czegokolwiek to kilka minut, reszta robi się sama:)
A potem hulaj dusza! Z podanej ilości mleka wychodzi prawie pół kilo sera. Wystarczy do naleśników z twarogiem waniliowo-cytrynowym, do rzodkiewki ze szczypiorkiem, do owoców, do miodu... Zresztą, nie ma sensu wyliczać bo pewnie i tak zjecie go od razu bez żadnych dodatków:)
A potem hulaj dusza! Z podanej ilości mleka wychodzi prawie pół kilo sera. Wystarczy do naleśników z twarogiem waniliowo-cytrynowym, do rzodkiewki ze szczypiorkiem, do owoców, do miodu... Zresztą, nie ma sensu wyliczać bo pewnie i tak zjecie go od razu bez żadnych dodatków:)
Podaję dwa sprawdzone sposoby na przygotowanie takiego twarogu. Pierwszy to ten, z którego ja korzystam najczęściej czyli po prostu podgrzewam zsiadłe mleko po czym je odcedzam. Drugi to sposób mojej Babci, która twierdzi że po dodaniu mleka świeżego do zsiadłego, twarogu wychodzi więcej. Przyznam, że nie porównywałam dokładnie gramatur twarogu otrzymanego według tych obu sposobów, ale na oko są podobne. W smaku również są podobne, choć ten babciny jest bardziej kremowy. Wypróbujcie oba sposoby i wybierzcie ten, który bardziej wam odpowiada.
Składniki
/około 400 g twarogu/
3 l wiejskiego tłustego mleka
Sposób I
Mleko przelej do dużego garnka i zostaw w temperaturze pokojowej żeby się zsiadło, zajmie to 2-3 dni. Po tym czasie garnek z mlekiem ustaw na małym ogniu i podgrzewaj aż pojawią się grudki sera, czyli ser oddzieli się od serwatki, zajmie o kilkanaście minut. Staraj się nie dopuścić do zagotowania, często mieszaj. Lekko ostudzoną zawartość garnka przelej na durszlak wyłożony gazą, odciśnij i zostaw żeby reszta serwatki odciekła.
Sposób II
2 l mleka wlej do dużego garnka i zostaw w temperaturze pokojowej żeby się zsiadło, zajmie to 2-3 dni. Po tym czasie garnek z mlekiem ustaw na małym ogniu i podgrzej, ale nie gotuj.
W drugim garnku zagotuj 1 litr świeżego mleka. Do podgrzanego mleka zsiadłego wlej gotujące mleko świeże. Zmniejsz płomień i wszystko powoli podgrzewaj aż pojawią się grudki sera, czyli ser oddzieli się od serwatki, zajmie o kilkanaście minut. Staraj się nie dopuścić do zagotowania, często mieszaj. Lekko ostudzoną zawartość garnka przelej na durszlak wyłożony gazą, odciśnij i zostaw żeby reszta serwatki odciekła.
Smacznego!
Iza, ja robię jeszcze inaczej. Ze świeżego mleka odlewam ok. 1/3 szklanki i uzupełniam kefirem. Odstawiam na 2 dni. Następnie gotuję litr świeżego mleka. Gdy się zagotuje, wyłączam gaz i wlewam do niego mleko z kefirem. Po ok. 10-15 min, gdy już oddzieli się twaróg, przelewam na gęste sitko i zostawiam do odcieknięcia. Poprawiam od czasu do czasu i gotowe. Pycha!
OdpowiedzUsuńJa robię jeszcze inaczej. Do zsiadłego mleka wlewam słodkie zagotowane mleko, zamieszam i odczekam około 15 min by się twaróg ściął.Proporcja 2 części zsiadłego mleka a 1 część słodkiego zagotowanego. Spróbujcie a przekonacie się sami że tak zrobiony twaróg jest bardzo smaczny i nigdy nie jest za "suchy ".Smacznego
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńIrena, ten pomysł jest bardzo podobny do wyżej opisanego przeze mnie sposobu II. Te same proporcje i podobne przygotowanie. Potwierdzam, że z tego przepisu twaróg wychodzi bardzo smaczny!
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny:)