wtorek, 24 czerwca 2014

Razowy omlet - jak pizza!

Pyszny, puszysty omlet, który naprawdę smakuje jak pizza:) Ale ma nad nią przewagę - robi się go 10 razy szybciej niż pizzę i ma mniej kalorii. Do jego przygotowania użyłam razowej mąki pszennej. Żeby było jeszcze zdrowiej. Polecam wielbicielom omletów i pizzy, mniam! 


Składniki
/mała patelnia o śr. ok. 15 cm/

2 plastry szynki
kawałek czerwonej papryki
duża pieczarka
2 jajka, białka i żółtka oddzielnie
łyżka mąki pszennej razowej
łyżka mleka
łyżeczka masła
łyżka startego żółtego sera
2 łyżki posiekanego szczypioru
 przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz, zioła prowansalskie, papryka ostra


Szynkę, paprykę i pieczarki pokrój w małą kosteczkę. 

Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Zmniejsz obroty miksera, dodawaj po jednym żółtku i dalej ubijaj. Do masy jajecznej dodaj mąkę i mleko, oraz po szczypcie soli i świeżo zmielonego pieprzu. Delikatnie wymieszaj szpatułką. 

Na patelni rozgrzej masło, na gorący tłuszcz wylej masę. Zmniejsz płomień. Po 2-3 minutach, jak omlet zacznie się ścinać, wyłóż na niego szynkę, pieczarki, paprykę i szczypiorek. Przykryj i smaż przez kolejne 2-3 minuty. Posyp przyprawami i startym serem. Wyłącz płomień i zaczekaj chwilę, aż ser się roztopi.

Gotowy omlet wyjmij z patelni na deskę/talerz pomagając sobie szpatułką (nie ma z tym problemu bo omlet nie rozpada się). Ja dzielę omlet na porcje i z powrotem przekładam na patelnię, żeby był gorący. Podaję z patelni, z keczupem.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Get In Touch