poniedziałek, 7 lipca 2014

Bobosałatka z pieczoną piersią kurczaka

Środek lata a wraz z nim Jego Okrągłość Bób Zielony, ha! W jakiej postaci lubicie go najbardziej? Na surowo, ugotowany i jedzony w łupinie, czy łuskany? Ja chyba w każdej. Choć najlepszy jest krótko ugotowany we wrzątku z cukrem i dużą ilością kopru, następnie odcedzony i posolony. Jem go z łupiną bo to w niej jest najwięcej zdrowia. Ale muszę przyznać, że uwielbiam go łuskać. Zrozumieją to wszyscy, dla których gotowanie to coś więcej niż smaczny efekt końcowy podany na talerzu. Tak jak lubię wyrabiać ciasto, dotykać je, tak jak lubię szypułkować truskawki, tak samo lubię łuskać bób! Mój kulinarny fetysz.
A kiedy mam ochotę na zmianę, to eksperymentuję z bobem tak samo jak z innymi strączkowymi.

Ostatnio mogliście spróbować mojej pasty z bobu z miętą i limonką, a dziś proponuję Wam bób jako składnik oryginalnej bobosałatki.  
Są w niej chrupiące czipsy z szynki parmeńskiej, słodkie pomidorki koktajlowe oraz pierś kurczaka, którą zamarynowałam w oleju z dodatkiem bazylii i czosnku, a następnie upiekłam. To jedna z tych sałatek, które przekonają sceptycznych, że sałatka może stanowić pożywne danie główne, a nie tylko dodatek do niego. Dziewczyny, chcecie przekonać swoich facetów do jedzenia sałatek? Zróbcie im tę, będą zachwyceni!

Czosnek i bazylia świetnie komponują się smakowo z każdym ze składników mojej bobosałatki dlatego nie wyobrażałam sobie lepszego dressingu niż z dodatkiem czosnku i bazylii właśnie. Ech, zrobiło się tak aromatycznie i wakacyjnie. A właśnie, a propo wakacji, ta sałatka to świetna propozycja na piknik. Pamiętajcie tylko, żeby polać ją dressingiem bezpośrednio przed podaniem. Nie powinno być z tym problemu bo dressing zabieracie ze sobą w wygodnych saszetkach. No więc: "Lato, lato, lato czeka...".




Składniki
/4 porcje/

4 pojedyncze piersi kurczaka
3 saszetki oleju Kujawskiego z czosnkiem i bazylią 
sól i świeżo mielony pieprz
szklanka ugotowanego, łuskanego bobu
4 plastry szynki parmeńskiej
4 garści mieszanki sałat (rukola, roszponka, endywia, rzymska, radicchio)
16 pomidorków koktajlowych

Piersi umyj, osusz, natrzyj solą i pieprzem, przełóż do naczynia żaroodpornego. Mięso zalej saszetką oleju Kujawskiego z czosnkiem i bazylią i wstaw do lodówki na minimum 20 minut. Po tym czasie piersi upiecz w temperaturze ok. 180 stopni przez ok. 30 minut.

Plastry szynki parmeńskiej pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na mocno rozgrzanej, suchej patelni, powinny być chrupiące jak czipsy. Pomidorki koktajlowe pokrój w ćwiartki.

Na każdy talerz wyłóż po garści sałat, następnie po ciepłej piersi pokrojonej w plastry, po kilka kawałków szynki parmeńskiej, kilka pomidorków koktajlowych oraz trochę bobu. Każdą porcję polej połową saszetki oleju Kujawskiego z czosnkiem i bazylią. Podawaj od razu, smacznego!





Przepis bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwisZpierwszegoTloczenia.pl

Oświadczam, że akceptuję regulamin konkursu.
Więcej o konkursie przeczytacie pod tym linkiem:


1 komentarz:

Get In Touch