poniedziałek, 7 lipca 2014

Makaronowa sałatka na ciepło

Lubię sałatki makaronowe. Świetnie sprawdzają się na imprezach bo można je przygotować w ostatniej chwili i co ważne, wszystkim smakują. Zwykle robiłam je na zimno z majonezem, ale tym razem trochę poeksperymentowałam. Korzystając z sezonu na zielony groszek wymyśliłam sałatkę na ciepło, która zasmakowała wszystkim domownikom. Chrupiące pestki dyni, słodki groszek, wędzony boczek i wyraziste pomidory, czy potrzebujecie czegoś więcej? Smak sałatki uzupełnia i podkreśla olej z dodatkiem czosnku, bazylii i pomidorów. Jest jeszcze jedna zaleta podania tej sałatki na ciepło - pięknie pachnie czosnkiem i ziołami...



Składniki
/4 porcje/

2 szklanki makaronu typu gnocchi
2 szklanki zielonego groszku (świeży lub mrożony)
300 g boczku wędzonego
garść pestek dyni
15 kawałków suszonych pomidorów, w oleju
2 saszetki oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią
sól i świeżo mielony pieprz

Pestki dyni upraż na suchej patelni. Pomidory odsącz z zalewy i pokrój w mniejsze kawałki. Boczek pokrój w małą kostkę.

W garnku nastaw wodę na makaron, w drugim wodę na groszek, rozgrzej też patelnię. 
Makaron ugotuj al dente, w międzyczasie ugotuj też groszek i podsmaż boczek na patelni.
Makaron odcedź, przełóż do miski. Dodaj odcedzony groszek i kawałki boczku osączone na ręczniku papierowym. Wszystko wymieszaj z pomidorami suszonymi i pestkami dyni, polej olejem Kujawskim z pomidorami, czosnkiem i bazylią, dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj od razu.
Smacznego!




Przepis bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwisZpierwszegoTloczenia.pl

Oświadczam, że akceptuję regulamin konkursu.
Więcej o konkursie przeczytacie pod tym linkiem:

2 komentarze:

  1. Zabrałabym ją na jutro do pracy, mniam:)
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Iza musisz się pokusić o ususzenie własnych pomidorów!:)moje już w piekarniku siedzą:DMarta

    OdpowiedzUsuń

Get In Touch