Czytelnicy bloga wiedzą, że uwielbiam sałatki. Mogę je jeść o każdej porze dnia. I to nie tylko jako dodatek do głównego dania, ale jako pożywne i zdrowe danie samo w sobie. Na blogu znajdziecie mnóstwo przepisów na różne sałaty i sałatki. Wszystkie wielokrotnie przeze mnie wypróbowane i pyszne!
Dlatego nowość od ZT Kruszwica, saszetki oleju Kujawskiego ze smakiem do sałatek, zdecydowanie przypadły mi do gustu.
Są bardzo wygodne w użyciu. Jeśli tak jak ja zabieracie czasem do pracy sałatki zrobione samodzielnie, to ta saszetka super się sprawdzi. Koniec obaw, że coś nam się w torebce rozleje. I co ważne - takim olejem z saszetki możecie polać sałatkę bezpośrednio przez zjedzeniem więc wszystkie jej składniki pozostaną świeże i chrupiące. Słowem, nie ryzykujecie najgorszego - rozmiękniętych warzyw.
Moja dzisiejsza propozycja to sałatka dla odważnych miłośników łączenia kontrastowych smaków. Słona feta ze słodziutkim, soczystym arbuzem to połączenia doskonałe. Ich smak podbijają aromatyczna bazylia i orzeźwiająca mięta. A prażony sezam tak cudnie chrupie. Mówię Wam, eksplozja smaku!
Zakochacie się z tej sałatce. Zanim dotrze na stół, to zjecie połowę w kuchennym zaciszu tłumacząc sobie, że przecież musicie ją dobrze doprawić. I nie przemówi Wam do rozsądku fakt, że poza olejem z dodatkami, tej sałatki już niczym nie musicie doprawiać. Dlatego może od razu zróbcie ją z podwójnej porcji:)
Zakochacie się z tej sałatce. Zanim dotrze na stół, to zjecie połowę w kuchennym zaciszu tłumacząc sobie, że przecież musicie ją dobrze doprawić. I nie przemówi Wam do rozsądku fakt, że poza olejem z dodatkami, tej sałatki już niczym nie musicie doprawiać. Dlatego może od razu zróbcie ją z podwójnej porcji:)
Szczególnie polecam ją do dań grilla bo orzeźwiająca nuta tej sałatki dobrze zagra z mięsiwami.
Składniki
/4 porcje/
1/2 szklanki kaszy kuskus
250 g sera feta
saszetka oleju Kujawskiego z bazylią
łyżka drobniutko posiekanej świeżej mięty + kilka listków do dekoracji
2 łyżki sezamu uprażonego na suchej patelni
1/4 małego arbuza
Kuskus zalej wrzątkiem (tyle, żeby przykrył kaszę) i zostaw do ostygnięcia. Ser pokrój w kostkę, dodaj do kaszy i wymieszaj z olejem. Tak przygotowane składniki wstaw na minimum 10 minut do lodówki, żeby przeszły aromatem bazylii.
Na chwilę przed podaniem do sałatki wmieszaj posiekaną miętę, miąższ arbuza pokrojony w kostkę lub w formie wydrążonych kulek i łyżkę sezamu. Sałatkę posyp pozostałym sezamem, ozdób listkami mięty.
Smacznego!
Na chwilę przed podaniem do sałatki wmieszaj posiekaną miętę, miąższ arbuza pokrojony w kostkę lub w formie wydrążonych kulek i łyżkę sezamu. Sałatkę posyp pozostałym sezamem, ozdób listkami mięty.
Smacznego!
Przepis bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl
Oświadczam, że akceptuję regulamin konkursu.
Oświadczam, że akceptuję regulamin konkursu.
Więcej o konkursie przeczytacie pod tym linkiem:
Pyszna propozycja. Bardzo dziękuję za udział w konkursie. :)
OdpowiedzUsuńno, no, arbuz i feta ostatnio moje ukochane połączenie!
OdpowiedzUsuńFeta i arbuz to świetny duet :) Idealny na lato :)
OdpowiedzUsuńwspaniała, orzeźwiająca sałatka : ) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńSuper połączenie :)
OdpowiedzUsuń