piątek, 1 sierpnia 2014

Cukinia podsmażona z czosnkiem i pietruszką

Okres wakacyjny to bardzo trudny czas na prowadzenie bloga. Z jednej strony wysyp najsmaczniejszych polskich warzyw i owoców sprzyja wymyślaniu pysznych potraw, a długie, słoneczne dni ułatwiają robienie zdjęć. Z drugiej - polskie lato jest przecież takie krótkie i kapryśne, dlatego warto wykorzystać każdą chwilę na świeżym powietrzu, z dala od dusznej kuchni, komputera i internetu.

W te wakacje mam za sobą już kilkudniową wyprawę w Tatry, o której napiszę Wam więcej w kolejnych postach. Szczególnie, że odwiedziłam kolejne zakopiańskie karczmy, które mogę Wam polecić lub nie.
Dziś od rana szukam noclegu nad morzem, chcę się wybrać tam w następnym tygodniu, żeby jeszcze trochę odpocząć.
Mówiłam Wam już, że nie wyobrażam sobie wakacji bez spędzenia choć kilku dni w Tartach i nad polskim morzem? I nawet jeśli w planach są zagraniczne wojaże, co mam nadzieję jeszcze w tym roku przede mną, to Tatry i Polskie Wybrzeże zajmują w moim sercu szczególne miejsce.
Nie zrażają mnie opinie typu: drogo, zimno i tłumy. Wszystko (no może poza pogodą) jest do zorganizowania. Zarówno na południu, jak i na północy kraju można znaleźć miejsca na każdą kieszeń i na każde oczekiwania.
A jakie są Wasze plany wakacyjne na sierpień, urlop jeszcze przed Wami, czy jesteście już po?

Dziś super przepis! Super bo to najsmaczniejszy, najszybszy i najłatwiejszy sposób na cukinię. Tak przygotowana doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam!


Składniki
/4 porcje/

2 cukinie (ok. 700 g)
2 łyżki masła
4 ząbki czosnku
1/2 pęczka natki pietruszki
sok wyciśnięty z małej ósemki cytryny
sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Na rozgrzanym maśle lekko zrumień cukinię pokrojoną w spore kawałki, zajmie to ok. 4 minut. Teraz dodaj czosnek pokrojony w cieniutkie plastry i wszystko podsmaż jeszcze przez chwilę, aż poczujesz aromat czosnku. Cukinia powinna pozostać al dente. 
Do cukinii dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki, dopraw do smaku solą, pieprzem, lekko skrop sokiem z cytryny. Podawaj na ciepło lub zimno, z chrupiącymi grzankami z chleba lub bagietki. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Pyszna cukinia .. taką jak lubię ...
    Ja już po urlopie ... niestety ... za to w pełni korzystam z sezonowych warzyw :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też ją uwielbiam, nie ma jak warzywa w sezonie, najsmaczniejsze i tanie jak barszcz:)

      Usuń

Get In Touch