Okres wakacyjny to bardzo trudny czas na prowadzenie bloga. Z jednej strony wysyp najsmaczniejszych polskich warzyw i owoców sprzyja wymyślaniu pysznych potraw, a długie, słoneczne dni ułatwiają robienie zdjęć. Z drugiej - polskie lato jest przecież takie krótkie i kapryśne, dlatego warto wykorzystać każdą chwilę na świeżym powietrzu, z dala od dusznej kuchni, komputera i internetu.
W te wakacje mam za sobą już kilkudniową wyprawę w Tatry, o której napiszę Wam więcej w kolejnych postach. Szczególnie, że odwiedziłam kolejne zakopiańskie karczmy, które mogę Wam polecić lub nie.
Dziś od rana szukam noclegu nad morzem, chcę się wybrać tam w następnym tygodniu, żeby jeszcze trochę odpocząć.
Mówiłam Wam już, że nie wyobrażam sobie wakacji bez spędzenia choć kilku dni w Tartach i nad polskim morzem? I nawet jeśli w planach są zagraniczne wojaże, co mam nadzieję jeszcze w tym roku przede mną, to Tatry i Polskie Wybrzeże zajmują w moim sercu szczególne miejsce.
Nie zrażają mnie opinie typu: drogo, zimno i tłumy. Wszystko (no może poza pogodą) jest do zorganizowania. Zarówno na południu, jak i na północy kraju można znaleźć miejsca na każdą kieszeń i na każde oczekiwania.
A jakie są Wasze plany wakacyjne na sierpień, urlop jeszcze przed Wami, czy jesteście już po?
Dziś super przepis! Super bo to najsmaczniejszy, najszybszy i najłatwiejszy sposób na cukinię. Tak przygotowana doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam!
W te wakacje mam za sobą już kilkudniową wyprawę w Tatry, o której napiszę Wam więcej w kolejnych postach. Szczególnie, że odwiedziłam kolejne zakopiańskie karczmy, które mogę Wam polecić lub nie.
Dziś od rana szukam noclegu nad morzem, chcę się wybrać tam w następnym tygodniu, żeby jeszcze trochę odpocząć.
Mówiłam Wam już, że nie wyobrażam sobie wakacji bez spędzenia choć kilku dni w Tartach i nad polskim morzem? I nawet jeśli w planach są zagraniczne wojaże, co mam nadzieję jeszcze w tym roku przede mną, to Tatry i Polskie Wybrzeże zajmują w moim sercu szczególne miejsce.
Nie zrażają mnie opinie typu: drogo, zimno i tłumy. Wszystko (no może poza pogodą) jest do zorganizowania. Zarówno na południu, jak i na północy kraju można znaleźć miejsca na każdą kieszeń i na każde oczekiwania.
A jakie są Wasze plany wakacyjne na sierpień, urlop jeszcze przed Wami, czy jesteście już po?
Dziś super przepis! Super bo to najsmaczniejszy, najszybszy i najłatwiejszy sposób na cukinię. Tak przygotowana doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam!
Składniki
/4 porcje/
2 cukinie (ok. 700 g)
2 łyżki masła
4 ząbki czosnku
1/2 pęczka natki pietruszki
sok wyciśnięty z małej ósemki cytryny
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Na rozgrzanym maśle lekko zrumień cukinię pokrojoną w spore kawałki, zajmie to ok. 4 minut. Teraz dodaj czosnek pokrojony w cieniutkie plastry i wszystko podsmaż jeszcze przez chwilę, aż poczujesz aromat czosnku. Cukinia powinna pozostać al dente.
Do cukinii dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki, dopraw do smaku solą, pieprzem, lekko skrop sokiem z cytryny. Podawaj na ciepło lub zimno, z chrupiącymi grzankami z chleba lub bagietki. Smacznego!
Pyszna cukinia .. taką jak lubię ...
OdpowiedzUsuńJa już po urlopie ... niestety ... za to w pełni korzystam z sezonowych warzyw :D
Pozdrawiam!
Ja też ją uwielbiam, nie ma jak warzywa w sezonie, najsmaczniejsze i tanie jak barszcz:)
Usuń