poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Cukiniowe placuszki z łososiem

Kolejna szybka i pyszna propozycja na danie z cukinii. Tym razem mam dla Was placuszki, które zrobiłam ostatnio na kolację. Wypróbujcie ten przepis koniecznie:)



Składniki
/15-20 placuszków/

700 g cukinii
2 jajka
4 łyżki mąki pszennej
łyżka mąki ziemniaczanej
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego koperku
cebula
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
olej rzepakowy do smażenie
150 g łososia wędzonego na zimno
serek kremowy 
świeży koperek do dekoracji
 
Cukinię zetrzyj na tarce na dużych oczkach, posól 1/2 łyżeczki soli i odstaw na 15 minut, żeby puściła sok. Po tym czasie cukinię mocno odciśnij, dodaj do niej obie mąki, jajka, czosnek przeciśnięty przez praskę, koperek i cebulę startą na tarce na dużych oczkach. Wszytko wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli ciasto jest bardzo rzadkie, dodaj do niego trochę więcej mąki, ale nie za dużo żeby placuszki nie wyszły twarde..

Łyżką nabieraj porcje ciasta i wykładaj na rozgrzany tłuszcz. Smaż z obu stron do zrumienienia na średnim ogniu. Odkładaj na papierowy ręcznik żeby wchłonął nadmiar tłuszczu. 

Ciepłe placuszki podawaj z serkiem, wędzonym łososiem i świeżym koperkiem. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Get In Touch