Kolejna szybka i pyszna propozycja na danie z cukinii. Tym razem mam dla Was placuszki, które zrobiłam ostatnio na kolację. Wypróbujcie ten przepis koniecznie:)
Składniki
/15-20 placuszków/
/15-20 placuszków/
700 g cukinii
2 jajka
4 łyżki mąki pszennej
łyżka mąki ziemniaczanej
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego koperku
cebula
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
olej rzepakowy do smażenie
150 g łososia wędzonego na zimno
serek kremowy
świeży koperek do dekoracji
Cukinię zetrzyj na tarce na dużych oczkach, posól 1/2 łyżeczki soli i odstaw na 15 minut, żeby puściła sok. Po tym czasie cukinię
mocno odciśnij, dodaj do niej obie mąki, jajka, czosnek przeciśnięty
przez praskę, koperek i cebulę startą na tarce na dużych oczkach.
Wszytko wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli ciasto jest
bardzo rzadkie, dodaj do niego trochę więcej mąki, ale nie za dużo żeby
placuszki nie wyszły twarde..
Łyżką
nabieraj porcje ciasta i wykładaj na rozgrzany tłuszcz. Smaż z obu
stron do zrumienienia na średnim ogniu. Odkładaj na papierowy ręcznik
żeby wchłonął nadmiar tłuszczu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz