Wcale nie zaniedbałam na blogu kategorii "Sałatki". Wciąż testuję nowe połączenia i wszędzie szukam inspiracji do tworzenia przepisów. Z Wami dzielę się tylko najlepszymi. Blog to nie śmietnik gdzie wrzucam wszystko, co ugotuję byle zapchać kontent. Niby to oczywiste, ale w rzeczywistości niestety wygląda to tak, że internet jest przepełniony byle jakimi recepturami i jeśli ktoś nie wie, gdzie szukać dobrych przepisów, to wybiera pierwszy lepszy. A potem się dziwi, że pewnie coś źle zrobił bo mu danie nie wyszło.
Blogowanie to nie tylko praca, dobra zabawa i pasja. Blogowanie to również duża odpowiedzialność. Przecież nie mogę pozwolić na to, żeby student, który wydał wszystkie oszczędności na romantyczną kolację przygotowaną z mojego przepisu, naciął się na fake! Albo żeby raczkujący w kuchni zrażali się do tak fajnej czynności jaką jest gotowanie bo przepis nie był dobrze dopracowany.
Co innego dobry przepis na danie, które mi nie zasmakowało. Takich też znajdziecie na blogu kilka. Niby placek nie miał zakalca, niby masa się nie zwarzyła, ale efekt finalny nie przypadł mi do gustu. Jednak w opisie zawsze wyraźnie zaznaczam, że choć zrobiłam potrawę ściśle według zaleceń - nie smakowała mi. Ale w takich przypadkach zawsze mocno wierzę, że znajdzie ona amatorów bo widzę w niej potencjał.
Dziś kolejny bombowy przepis. Lubicie połączenie serów pleśniowych z orzechami i miodem? Jeśli tak, to ta sałatka na pewno przypadnie Wam do gustu. Jeśli nie, to od tego momentu ją pokochacie:)
Mówię Wam, eksplozja! I apetyczny miks kolorów na talerzu! Do zrobienia, jak większość moich sałatek, w kilka minut! Tym razem prawie obędzie się bez wagi. Poleca się do wypróbowania.
Składniki
/1 porcja/
garść roszponki
20 g sera z niebieską pleśnią
4 plastry sera camembert
garść malin
garść borówek amrykańskich
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Dressing miodowo-cytrynowy
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka miodu lipowego
łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny
świeżo mielony pieprz do smaku
Na
umytej, osuszonej sałacie ułóż ser z pleśnią pokrojony w kostkę,
camembert, maliny i borówki. Całość posyp orzechami uprażonymi na suchej
patelni. Przed podaniem polej dressingiem.
Dressing miodowo-cytrynowy: Wszystkie składniki włóż do słoiczka, zakręć go i mocno wstrząśnij.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz